STRANKA U PROBLEMIMA

SDP se pod Bernardićem osipa kao nikad prije, pogledajte tko je sve otišao i zašto

16.05.2018 u 15:15

Bionic
Reading

Zdravko Ronko, dugogodišnji SDP-ovac i bivši župan, odlučio je napustiti redove SDP-a. No on je tek jedan u nizu zastupnika najveće oporbene stranke koji su zbog neslaganja s politikom šefa SDP-a Davora Bernardića odlučili otići

Odlaskom Zdravka Ronka broj SDP-ovih zastupnika u Saboru smanjio se na 34, no bivši požeški župan nije prvi koji je napustio zastupničke redove te stranke.

Još u studenom 2016., netom nakon parlamentarnih izbora, SDP-ov zastupnik prestao je biti Tomislav Žagar.

  • +8
Tomislav Žagar Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Više od 17 godina član sam SDP-a i vjerovao sam u ideje i program koji zastupa. Moram biti iskren i prema sebi i prema biračima - danas se više ne osjećam dobro kao član te stranke. Sam gubitak izbora jasna je poruka građana što misle o nama te je jasna poruka njihovog nezadovoljstva stanjem unutar stranke. Osim toga, osjećam golemo nezadovoljstvo među članovima. Upravo zato odlučio sam najprije podnijeti ostavku na mjesto županijskog predsjednika SDP-a, a potom započeti sa samostalnim, odnosno nezavisnim djelovanjem u Hrvatskom saboru. SDP je postao podijeljena stranka, a ja ne želim biti ni na jednoj strani. Osjećam da sam došao do kraja svog puta u toj stranci i da je vrijeme da krenem djelovati samostalno', poručio je tada Žagar.

Iako je do tada bio gotovo pa nevidljiv u SDP-ovim saborskim redovima, Žagar je posljednjih mjeseci procvjetao. Naime, nakon odlaska iz SDP-a nastavio je djelovati kao nezavisni zastupnik, no unutar kluba Mosta. Uz to je bio Mostov kandidat za virovitičkog župana na lokalnim izborima prošle godine.

'Volio bih se vratiti u SDP, ali u ovome trenutku, prema onome što vidim, nemam se kamo vratiti. One kolege koje su govorile da sam ja kriv za poraz SDP-a u Virovitičko-podravskoj županiji o tim postocima mogu sada samo sanjati', kazao je u srijedu Žagar novinarima u Saboru.

SDP se 'topi' i izvan Sabora

SDP je gubio članove i izvan saborskih klupa. Tako se u prosincu prošle godine od stranke oprostio poznati zagrebački SDP-ovac Jurica Meić, a u istom mjesecu stranačke redove napustio je i bivši ministar Tihomir Jakovina. SDP su napustili i neki lokalni dužnosnici, poput dugogodišnjeg gradonačelnika Opatije Ive Dujmića lani, kada je na lokalnim izborima stranka izabrala drugog kandidata. Među posljednjim spekulacijama o odlascima spominje se i Dijana Pleština, supruga prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana, koja navodno prelazi u redove stranke Pametno. Pleština taj transfer još uvijek nije službeno potvrdila.

Nekoliko mjeseci nakon Žagara redove SDP-a napustio je i Tomislav Saucha, a u to vrijeme snašla ga je optužba da je u vrijeme vlade Zorana Milanovića, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade, krivotvorio naloge za službena putovanja.

Saucha je u veljači 2017. poslao ispisnicu u SDP. 'Želim još jednom ponoviti da sam nevin te sam uvjeren kako ću to dokazati kroz postupak. Cilj mi je, koliko je to u mojoj moći, otkloniti svoju osobnu situaciju od stranke i svojih kolega u SDP-u. Odlučio sam se ispisati iz članstva stranke kako ona ne bi bila opterećena mojim osobnim slučajem. Isto tako, želim vas obavijestiti da se povlačim sa svih dužnosti iz radnih tijela Hrvatskog sabora koje obavljam u ime SDP-a. Onog trenutka kada se s mojeg imena skine svaki trag sumnje namjeravam podnijeti ponovni zahtjev za učlanjenjem u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske', napisao je tada Saucha.

  • +2
Tomislav Saucha prvi put u Saboru nakon izlaska iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

No situacija se ipak izmijenila nakon tog pisma. Saucha je već u svibnju na glasanju u Saboru pokazao da oporbeni SDP više ne može računati na njega i to u trenutku kada je glasao protiv SDP-ovog prijedloga za opozivom ministra financija Zdravka Marića.

Saucha je danas dio vladajuće većine, ali bez stranačke pripadnosti. Djeluje kao nezavisni zastupnik u klubu HNS-a.

Prije nekoliko mjeseci SDP je izgubio još jednog zastupnika, no ovaj put sami su ga izbacili iz svojih redova. Mirando Mrsić, koji je gotovo od početka kritizirao način na koji stranku vodi Davor Bernardić, izbačen je u ožujku.

  • +4
Konferencija za novinare saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Mrsićevo izbacivanje posljedica je njegova prijedloga Zakona o doprinosima, koji ni na inzistiranje stranke nije želio povući iz saborske procedure.

'Na moju osobnu žalost, današnjom odlukom vodstvo SDP-a je potvrdilo da SDP nije krenuo tragom promjena, već je potvrdilo da se u njemu ne tolerira drugačije mišljenje. Potvrdilo je da SDP u djelovanju ne vode ideali, već pragmatizam, da su od dobrobiti građana važniji unutarstranački obračuni. Danas je potvrđeno da je SDP na putu da postane irelevantna i marginalizirana stranka jer ovakav SDP ne može biti predvodnikom demokratizacije našeg društva i nije sposoban demokratizirati ni sebe, a kamoli Hrvatsku', poručio je Mrsić nakon izbacivanja.

Mrsić je već od ranije imao opomenu pred isključenje, koju je zbog kritike vrha i vođenja stranke zaradio s Milankom Opačić. No dok je Mrsiću presudio njegov prijedlog zakona, Opačić se nakon upozorenja malo primirila. Međutim i dalje se spekulira da bi i ona mogla napustiti redove stranke.

  • +51
Šef SDP-a Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Posljednji u nizu stranku je napustio Zdravko Ronko, dugogodišnji SDP-ovac koji je niz godina bio i gradonačelnik Požege, ali i župan Požeško-slavonske županije. Stranku je napustio, kako kaže, zbog Davora Bernardića.

'Zajednički izlazak iz članstva desetak uglednih, zaslužnih i iskusnih članova SDP-a Požega, s kojima sam i sam dugo i ponosno nosio stijeg Račanove stranke, doprinosio njenoj snazi i usponu te promicao njene časne vrijednosti, bila je crta preko koje se dalje nije moglo. Tim više što razlozi koje navode i te kako stoje - urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi Davor Bernardić, liječeći time i svoju nesposobnost i svoje frustracije. A to što nema dovoljno kritične mase da se taj brzorastući tumor zaustavi i odstrani - uzrok je u sveprisutnom oportunizmu i poltronstvu koje je zavladalo SDP-om, nažalost, na putu bez povratka', stoji u Ronkovu tekstu ostavke.

  • +8
Zdravko Ronko Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ronko je, kaže, spreman vratiti se u SDP kada ode Bernardić, a kako bi osujetio njegov plan da nakon izbora složi veliku koaliciju s HDZ-om, spreman je podržati i vladu Andreja Plenkovića.