PRIJEKI SUD

Ruski policajac i CIA-in doušnik dobio 13 godina zatvora

13.11.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Regionalni sud u Moskvi proglasio je bivšeg ruskog policajca Jevgenija Čistova krivim za izdaju, špijunažu te prodaju ruskih državnih tajni središnjoj američkoj obavještajnoj službi CIA-i te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, priopćila je danas ruska Savezna služba sigurnosti (FSB)

Čistov je, ustanovilo je sudsko vijeće, kao aktivni policajac uspostavio kontakte s CIA-om koja ga je vrbovala za prikupljanje podataka i informacija. ‘Među podacima koje je prosljeđivao američkoj obavještajnoj službi nalazile su se i ruske državne tajne te je time počinio kazneno djelo špijunaže i izdaje’, navedeno je u pojašnjenju sudske presude.

Ruski policajac je priznao krivnju potvrdivši da ga je regrutirala CIA te da je američkim agentima predavao državne tajne o aktivnostima ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon izricanja presude Čistov je odmah prebačen na izdržavanje kazne u zatvor maksimalne sigurnosti Lefortovo, u kojem suđenje već gotovo dvije godine čeka Litvanac Arstidas Tamosaitis, uhićen u Moskvi u trenutku kada je od neimenovanog Rusa primio tajne dokumente.

Tamosaitis je odmah nakon uhićenja priznao da je djelatnik litvanske vojnoobavještajne službe te je prebačen u Lefortovo.

U istom zatvoru već godinu dana čami i estonski policajac Eston Kohver, uhićen na rusko-estonskoj granici pod optužbom da je špijunirao ruske graničare.

Službeni Tallin optužio je Moskvu da je otela Kohvera dok se nalazio na estonskom teritoriju te je tražio njegovo puštanje na slobodu.

Kako prenosi list The Moscow Times, Kohveru prijeti maksimalna kazna zatvora za strane špijune u trajanju od 20 godina, ali i naglašava da se u zloglasnom Lefortovu nalazi još 16 ruskih i stranih državljana optuženih za špijunažu.