adut u pregovorima

Biden zaprijetio: Rusija će snositi posljedice za 'užasne pokušaje'

29.03.2024 u 17:19

Bionic
Reading

Predsjednik Joe Biden poručio je u petak, u povodu godinu dana od uhićenja novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u Moskvi, da će Rusija snositi posljedice za "užasne pokušaje" da koristi Amerikance kao adut u pregovorima

Gershkovich (32) je postao prvi američki novinar uhićen pod optužbama za špijunažu u Rusiji od hladnog rata kada ga je 29. ožujka prošle godine pritvorila Savezna služba sigurnosti (FSB).

"Kao što sam rekao Evanovim roditeljima, nikada neću izgubiti nadu. Nastavit ćemo raditi svaki dan kako bismo osigurali njegovo oslobađanje", poručio je Biden priopćenjem koje je objavila Bijela kuća. Zatvaranje Gershkovicha nazvao je "posve nepravednim i nezakonitim".

"Nastavit ćemo osuđivati i nametati posljedice za užasne pokušaje Rusije da koristi Amerikance kao adut u pregovorima", dodao je Biden. Kremlj je u četvrtak priopćio da je potrebna potpuna diskrecija kada su u pitanju rasprave o mogućim razmjenama zarobljenika koje uključuju Gershkovicha. Gershkovich, Wall Street Journal i američka vlada poriču da je on špijun.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

FSB je rekao da je Gershkovich pokušavao doći do vojnih tajni.  Proveo je godinu dana u moskovskom zatvoru Lefortovo koji je usko povezan s FSB-om, a pritvor mu je produžen do 30. lipnja. Američki državni tajnik Antony Blinken i Biden su u petak priopćenjima osudili i zatvaranje Paula Whelana, bivšeg marinca uhićenog u Moskvi 2018. i osuđenog na 16 godina zatvora pod optužbama za špijunažu 2020.

"Poručujemo Evanu, Paulu Whelanu i svim Amerikancima koji su taoci ili su nepravedno zatočeni u inozemstvu da smo uz vas. I nikada nećemo prestati raditi na tome da vas vratimo kući", rekao je Biden.