GRADSKOM VIJEĆU

Riječki gradonačelnik uputio novi prijedlog rebalansa proračuna: Evo što obuhvaća

04.07.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović uputio je u utorak Gradskom vijeću novi prijedlog drugog rebalansa Gradskog proračuna za 2023. godinu, kojim se izvorni proračun povećava za 9,4 milijuna eura, ili 5,3 posto

'Nadam da ćemo u drugom pokušaju biti politički mudriji. Očekujem da će na sjednici Gradskog vijeća 13. srpnja prevladati razum većine vijećnika, kako bi se projekti planirani rebalansom proračuna mogli realizirati, od čega neki već i tijekom ljetnih mjeseci', rekao je Filipović ne svom kolegiju.

'Od početka mandata smo svjesni da konstituirajuća većina neke prijedloge podržava, a neke ne, što je posve normalno, ali se nadam da će ovaj prijedlog rebalansa s ovako ugrađenim projektima naići na potporu većine', rekao je dodajući da razgovara se samo s predstavnicima većine, već i drugim vijećnicima, vjerujući da je provođenje tih projekata iznad stranačkih razlika.

Gradski proračun bi nakon usvojenog rebalansa dosegao 185 milijuna eura. Nakon što je u travnju usvojen prvi tehnički rebalans, vezan uz novo ustrojstvo gradskih upravnih tijela, prijedlog drugog rebalansa nije prihvatila većina vijećnika na sjednici 25. svibnja.

Gradonačelnik Filipović rekao je u utorak da je ovaj drugi prijedlog nadopunjena i poboljšana verzija. U njemu je povećan iznos za plaće zaposlenih u gradskim dječjim vrtićima i javnoj vatrogasnoj postrojbi Rijeka, sukladno potpisanim kolektivnim ugovorima. Povećan je i iznos za širenje jasličkih kapaciteta, uključujući izradu projektne dokumentacije za prilagodbu prostora za po jednu jasličku i vrtićku skupinu na Sveučilišnom kampusu.

'Smještaj djece u vrtiće je problem s kojim se ne susreće samo Rijeka, već i velika većina drugih gradova i općina u Hrvatskoj. Svjesni smo tog problema i pokušat ćemo uložiti sva raspoloživa sredstva kako bi čim manji broj djece ostao neupisan', rekao je Filipović.

Planirano je i povećanje iznosa za plaće zaposlenih u osnovnim školama te Psihijatrijskoj bolnici Lopača, kojoj je Grad Rijeka osnivač. Najavljeno je i raspisivanje javnog natječaja za zakup prostora za ugostiteljske usluge i hostel na brodu Galeb. U zakup se daje oko 1000 četvornih metara. Početni iznos zakupnine je 11,02 eura po četvornom metru. Zakup će trajati 30 godina.

Natječaj će ostati otvoren od 10. do 25. srpnja, prijave će se otvarati 26. srpnja, a licitacija će se održati 27. srpnja. Budući zakupnik mora urediti ugostiteljski objekt i hostel do 12. travnja 2024. godine. Brod Galeb će se nakon obavljenih radova u kraljevičkom brodogradilištu vezati uz Riječki lukobran.