vraćen profesor

Rektor Lakušić: Ispitat ćemo dodatno situaciju na Akademiji dramske umjetnosti

30.10.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić najavio je uoči prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti zbog vraćanja profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije, da će Sveučilište dodatno ispitati situaciju na ADU te da očekuju precizne zahtjeve studenata

"Podržavam legitimno pravo studenata ADU održati prosvjed koji su najavili za danas i na kojem će predstaviti svoje zahtjeve i prijedloge, s kojim do ovog trenutka nisam upoznat", naveo je rektor Lakušić u pisanom odgovoru na upit Hine.

Istaknuo je da se u ime Sveučilišta apsolutno zalaže za nultu stopu tolerancije prema svakoj vrsti uznemiravanja i nepoštovanja. Dodao je da isto tako vjeruje kako se institucije odgovorno odnose prema svakom zasebnom slučaju u skladu s pravnim okvirom, te posebno Etičkim kodeksom Sveučilišta.

"Stoga treba uzeti u obzir i legitimnost pravnoga okvira prema kojem je profesor (Ozren) Prohić vraćen na posao, sukladno informacijama koje imam do sada", ističe rektor.

"Prema onome što sam čuo, a pretpostavljam da je snimka autentična, osuđujem ovakav način komunikacije kao apsolutno neprimjeren, ne samo u akademskom okružju već i javnom prostoru općenito. U skladu sa svojim ovlastima ispitat ćemo dodatno situaciju, a posebno iščekujemo precizne zahtjeve studenata koji će, vjerujem, biti izneseni na prosvjedu", poručuje rektor Lakušić, koji danas boravi u Splitu gdje sudjeluje na sjednici Rektorskoga zbora.

Ozren Prohić vraćen je na posao na ADU nakon suspenzije zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a zbog te će odluke studenti Akademije danas u 13 sati održati prosvjed nakon kojega će, kako su najavili, pročitati svoje zahtjeve za Akademiju i Sveučilište.