OBRANA MODELA JPP

Reagiranje Agencije za javno-privatno partnerstvo

26.09.2013 u 17:22

Bionic
Reading

Na tekst s tportala pod naslovom 'Javno-privatno partnerstvo bacilo ih na koljena' reagirala je Agencija za javno-privatno partnerstvo

Dana 19. rujna 2013. godine na stranici tportala.hr objavljen je članak s naslovom 'Javno-privatno partnerstvo bacilo ih na koljena' autora novinara Ivice Kruhoberca.

U tekstu se navodi da je privatizacija ili djelomična privatizacija model koji se primijenio u konkretnom slučaju dok se u naslovu navodi da je model javno-privatnog partnerstva uzrok financijskih i poslovnih poteškoća predmetnog društva.

Neusklađenost naslova i teksta članka pogrešno navodi čitateljstvo na zaključak da je primijenjeni model javno-privatnog partnerstva uzrokom poslovnih problema društva.

Pretpostavljamo da ova bitna neusklađenost između naslova i teksta proizlazi iz neinformiranosti autora o bitnim razlikama između modela privatizacije i modela javno-privatnog partnerstva. U tom smislu, uz poziv autorima članaka da se u dobroj vjeri, i točnosti radi, informiraju o JPP modelu i njegovim razlikama u odnosu na ostale modele suradnje javnog i privatnog sektora, ističemo kako privatizacija nema nikakve logičke i poslovne veze s modelom javno-privatnog partnerstva. To su dva bitno različita modela suradnje privatnog i javnog sektora. Dok se u modelu privatizacije razumije trajno prenošenje vlasništva na subjekt iz privatnog sektora, u modelu javno-privatnog partnerstva ugovara se obveza prijenosa vlasništva sa privatnog na javnog partnera.

Model javno-privatnog partnerstva omogućuje, kako javnim tijelima tako i poreznim obveznicima postizanje veće vrijednosti javne usluge za plaćeni novac. U model javno-privatnog partnerstva ulazi se isključivo nakon identificiranih očekivanih dugoročnih ušteda.

Model javno-privatnog partnerstva proces je kontrolirane i propisane pripreme, predlaganja, ocijene, nabave, sklapanja ugovora, upravljanja i prijenosa vlasništva reguliran propisima iz područja javno-privatnog partnerstva. Taj proces je kontroliran od dana projektne ideje do okončanja JPP ugovora nakon dugog razdoblja uporabe. Zbog toga svaka netočna i paušalna informacija o JPP modelu povezana u kontekst s ostalim mogućim modelima suradnje javnog i privatnog sektora nanosi veliku štetu kako javnom tijelu, tako i ukupnom JPP tržištu u Republici Hrvatskoj, navodi se u reagiranju koje potpisuje ravnatelj agencije Damir Juričić