mjesto susreta

Pupovac na otvorenju Srpskog kulturnog centra u Udbini: Šansa za revitalizaciju života

25.03.2024 u 21:42

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće (SNV) u ponedjeljak navečer je svečano otvorilo Srpski kulturni centar (SKC) Udbina, centralnu kulturnu (manjinsku) instituciju za taj dio Like, jedan od 40-tak sličnih projekata koje je SNV pokrenulo u posljednjih pet godina, priopćeno je iz SNV-a

Otvorenju su nazočili Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Milan Uzelac, zamjenik ličko-senjskog župana, Anja Šimpraga, potpredsjednice Vlade RH i Boris Miloševića, zamjenika predsjednika SNV-a.

Tijekom svečanog programa u Kulturnom centru, uprizorena je monodrama “Slušaj kako govori Sava Mrkalj” u izvedbi Dejana Stojakovića, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

“Kada govorimo o našim kulturnim centrima najmanje se radi o kvadratima i zidovima, puno više o onome što srpskoj zajednici u Hrvatskoj kulturni centri predstavljaju i simbolički i životno: šansu za revitalizaciju društvenog života u matičnim sredinama u kojima su izgurani i učinjeni nevidljivima", rekao je Milorad Pupovac, navode iz SNV-a.

Dodao je kako se "srpska zajednica, od 90-te naovamo, naročito nakon 1995., suočila sa sasvim novom socijalno-političkom realnošću. Od 2018. godine sa Srpskim domom u Vukovaru i Srpskom kućom u Pakracu počinjemo razvijati zahtjevan i organizacijski i financijski program obnove ili izgradnje kulturnih centara Srba u Hrvatskoj kao novonastala manjina, ono što su druge manjine u Hrvatskoj imale još od jugoslavenskog vremena”, ustvrdio je Pupovac.

Napomenuo je kako je “samo na području Like već devet domova kulture, mjesnih domova obnovljeno i uređeno, bilo iznova sagrađeno, i to od Gornje Ploče, Mogorića, Vrebca, Lipova Polja, Doljana, Babina Potoka, Ličkog Petrovog sela, Debelog Brda, i od danas Udbine".

Anja Šimpraga je istaknula kako je kulturni centra na Udbini jedan od brojnih srpskih kulturnih centara koji su izgrađeni, ili u gradnji.

Udbina je mjesto susreta Ličana i Ličanki, mjesto naše velike i teške povijesti, ali i mjesto zajedničke budućnosti svih onih koji žive na ovim prostorima. Trendovi depopoulacije, odlaska ljudi , promjena u okolišu su opasnosti s kojima smo suočeni. Ovim kulturnim centrom otvaramo mjesto novog znanja, ono pokazuje našu vitalnost svim nabrojanim opasnostima usprkos”, poručio je Milan Uzelac.