I NA SJEVERU IRSKE RAT SIMBOLIMA

Protestanti opet prijete zbog spuštanja britanske zastave

23.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Belfast je u strahu! Protestantski lojalisti prijete ponavljanjem prošlogodišnjih prosvjeda zbog spuštanja britanske zastave s gradske vijećnice u tom gradu. Prosvjede koji su se protegnuli kroz dva mjeseca obilježili su nasilje i sukobi s policijom. Sve je počelo 3. prosinca 2012. godine kada je irska katolička većina u gradskom vijeću izglasala odluku o spuštanju zastave Velike Britanije s gradske vijećnice u Belfastu

Zastava se na gradskoj vijećnici svaki dan vijorila od 1906. godine. Problem je nastao kada su katoličke stranke prvi put ostvarile većinu u gradskom parlamentu i donijele odluku da zastava bude istaknuta samo 18 dana u godini za prigodne datume i tako izjednačile Belfast s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Protestantski lojalisti i unionisti, koji žele da Sjeverna Irska zauvijek ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva, smatraju da je promjena udar na njihov kulturni identitet, a irskim republikancima, koji su pretežno katolici i žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, jednostavno je smetala. U Sjevernoj Irskoj se zastave koriste kako bi se označila politička pripadnost, kulturni identitet ili označio teritorij.

Protestanti lojalisti čak su pokušali provaliti u vijećnicu tijekom glasovanja o spuštanju zastave, a potom su, nakon što je odluka donesena, blokirali ceste i pokrenuli prosvjede koji su eskalirali u nasilje i sukobe s policijom. Žestoko su prosvjedovali dva mjeseca, a potom se manja skupina protivnika nastavila okupljati svake subote. Sada, ususret godišnjici izglasavanja odluke, gradske vlasti strepe od ponavljanja nemira. Prošlogodišnji nemiri tijekom božićnih blagdana grad su oštetili za 15 milijuna funti, u nemirima je ozlijeđen 161 policajac, a uhićeno je 246 osoba.

Iako se ne može u potpunosti usporediti s prosvjedima oko ćirilice u Vukovaru, sjevernoirski primjer govori da i mnogo organiziranije i bogatije zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva teško liječe otvorene rane između različitih etničkih ili vjerskih skupina koje su se godinama gledale preko ciljnika.

Belfast je dugo vremena bio sinonim za nestabilnost i ratno stanje. Stanje slično građanskom ratu trajalo je od šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. godine. Protivnika mirovnog sporazuma je mnogo, a vrijeme sporo liječi duboke rane obilježene stoljetnim nepovjerenjem među zajednicama. Ipak većina sjevernoirskih političara, kao i britanski premijer David Cameron, smatraju da nasilje nije i ne može biti rješenje. Sjevernoirski unionistički premijer Peter Robinson je prije nekoliko dana izjavio da su u predstojećim mjesecima pred unionistima teške odluke. 'Možemo nastaviti proces pomirenja i izgradnje jedinstvene zajednice ili se vratiti sukobima koji traju 40 godina, nema srednjeg puta', poručio je sjevernoirski premijer.