Jerko trogrlić za tportal

Preskočio tradiciju i uzburkao duhove: 'Milanović stalno objašnjava gdje predsjednik nije važan, ali još nismo shvatili gdje bi to trebao biti važan'

20.07.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Zoran Milanović bit će prvi predsjednik Republike koji neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Sabora, sazvanoj za ovu srijedu. Sjednicu je zakazao upravo on, kako Ustav i predviđa, a u predsjedničkom uredu medijima su neformalno poručili da je predsjednik time 'ispunio svoju ustavnu ulogu'

Reakcije su šarolike, ali mahom se kreću između čuđenja i zgražanja. Bivša šefica Državnog protokola Milada Privora kazala je da se na svečanom i ceremonijalnom činu ipak očekuje prisutnost predsjednika Republike, a premijer Andrej Plenković pokušao je ostati suzdržan i više puta koristio frazu o 'neuobičajenom potezu'.

'Na njegovu predsjedničku inauguraciju mi smo došli jer poštujemo institucije', ipak je dometnuo premijer.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić smatra da je dolazak na konstituirajuću sjednicu 'običaj za koji postoje dva razloga - da budeš viđen i da vidiš one koje želiš vidjeti'. A Milanovića, smatra Mesić, u ovom trenutku ne zanima ni jedno ni drugo.

'Prema Ustavu, predsjednik države ima obavezu brinuti se o funkcioniranju državnog sustava. Kako će to raditi, nije propisano. Postoje neki događaji na kojima je važno da je predsjednik prisutan, a konstituiranje Sabora objektivno ne spada u te događaje', kazao je Mesić za Večernji list.

Čin 'pubertetskog buntovnika bez razloga'

Više analitičara ovaj potez ipak je proglasilo kao čin 'pubertetskog buntovnika bez razloga', upozoravaju da 'originalnost ima svoj šarm, ali tradicija svoju vrijednost, a neki tvrde i da se otvoreno ponižava Hrvatski sabor kao najviša zakonodavna institucija u državi. S druge strane, saborski zastupnik stranke Možemo! Bojan Glavašević brani Milanovićevu odluku:

'Svoje poštovanje prema instituciji Sabora jasno je pokazao u više navrata, kada je pozivao da se odluke važne za živote građana donose u Saboru, i transparentno, a ne po stranačkim kabinetima i stožerima. Drugim riječima, prema Saboru je pokazao mnogo više poštovanja nego, recimo, tehnički premijer', smatra Glavašević.

Politički analitičar Jerko Trogrlić drži da je Zoran Milanović dosljedan u namjeri redefiniranja uloge predsjednika, no problem vidi u tomu što nitko ne zna kako on zapravo vidi ovu funkciju - pa redefiniranje može završiti 'onako kako se Milanović osjeća u tom trenutku'.

'Na prilično čudan način izbjegava sve što ima veze s parlamentarnom demokracijom, od glasanja na izborima do dolaska na konstituirajuću sjednicu Sabora. Očito namjerava svojim neradom dokazati koliko je predsjednik Republike zapravo nebitan. Javno naglašava da ima male ovlasti i veliku simboličnu ulogu, a onda ne sudjeluje ni na simboličnim događanjima', kaže Trogrlić za tportal.

'Milanović čak ulaže određeni napor kako ne bi došao na sjednicu ili na glasanje; bilo bi mu jednostavnije pojaviti se, nego idućih pet dana objašnjavati zašto to nije napravio. Kao da svojim mandatom želi pokazati da predsjednik nema smisla i da ga treba birati u Saboru umjesto na izborima, da on neće raditi ništa i da bi upravo zato bio idealan kandidat za predsjednika izabranog na taj način', dodaje Trogrlić.

  • +40
Zoran Milanović na svečanoj promociji polaznika vojnih škola HVU-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

On upozorava i da su naoko ležerni Milanovićevi potezi, poput predomišljanja oko glasanja na izborima, izazvali bespotreban dodatni angažman niza službi, pa je njegovo biračko mjesto tijekom cijelog dana pregledavalo osiguranje, a mediji su bili prisiljeni dežurati bez prestanka. Da se samo pojavio i glasao kao i inače, bio bi to 'običan dan u uredu'.

'Ako je nebitan, neka prestane primati plaću...'

'No nedolazak na konstituirajuću sjednicu Sabora može se doživjeti i kao uvreda: ne samo političkom establišmentu, nego i biračima koji su birali saborske zastupnike, jednako kao što su i njega izabrali za predsjednika. On naglašava svoju simboličnu ulogu i stalno objašnjava gdje predsjednik nije važan, ali još uvijek nismo shvatili gdje bi on to trebao biti važan. Znamo što po njemu neće i ne treba raditi, ali ne znamo što hoće i što treba raditi', dodaje on.

'Ako smatra da je potpuno nebitan, onda neka prestane primati plaću, zajedno s ljudima u svom protokolu', zaključuje Trogrlić.

  • +22
Milanović dao Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL