stigao i milanović

Pogledajte kako je bilo na 32. godišnjici legendarne 4. gardijske brigade

28.04.2023 u 17:38

Bionic
Reading

​Legendarna splitska 4. gardijska brigada ​proslavila je u petak u svojoj nekadašnjoj vojarni na Dračevcu 32. godišnjicu osnutka, a svečanosti je nazočio i predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

U organizaciji Gardijsko mehanizirane brigade HV-a održana je svečana prisega i dodjela 50 crvenih beretki među kojima je 20 djevojkama, mladim pripadnicima bojne Pauci, a slijedio je moto defile te padobranski skokovi. U sklopu svečanosti položeni su i vijenci ispred Spomen kapelice Sveti križ Dračevac, te pročitana imena poginulih.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je pripadnicima 4. gardijske brigade njihov dan.

Na poseban način danas izražavamo zahvalu i poštovanje, a naše misli i molitve su s obiteljima pripadnika brigade koji su izgubili živote za slobodu koju danas imamo, naglasio je.

Medved: Duh pobjednika i dalje prisutan u hrvatskoj vojsci

Istaknuo je impresivan ratni put 4. gardijske brigade. "Raduje me danas ovdje gledati u zajedništvu veterane 4. gardijske brigade, njihove zapovjednike i vidjeti da su u sinergiji s njihovom udrugom. Na poseban način sam sretan promatrati prisegu mladih pripadnika. To je garancija da je duh pobjednika i dalje prisutan u hrvatskoj vojsci", poručio je resorni ministar u izjavi novinarima.

Predsjednik RH Zoran Milanović na svečanoj prisezi 3. mehanizirane bojne Pauci. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda je novinarima rekao kako su ponosni na svoj ratni put, na 200 svojih suboraca koji su dali život za Hrvatsku, ali i na današnji dan.

"Veselimo se što možemo sa svojim suborcima podijeliti ovaj dan da popričamo, družimo se i vidimo koje probleme imamo. Naša je udruga jako aktivna. Imamo šest podružnica, sjedište nam je u Splitu, a imamo i svoj Moto klub, Ronilački klub, Klub djece i mladih koji volontiraju. Trenutno najviše radimo humanitarno. Postojimo kako bismo očuvali lik i djelo naših poginulih suboraca", kazao je Lapenda.

  • +41
Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 3. mehanizirane bojne Pauci Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

​Z​apovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda​ je tijekom obraćanja mladim vojnicima među ostalim rekao​ da su se obvezali na domoljublje, čast i poštenje, dostojanstvo, odgovornost, požrtvovnost i ustrajnost, odvažnost i odanost, a to su temeljna načela i vrijednosti hrvatskog vojnika definirana etičkim kodeksom.

Na Dračevcu je svečanost završila svetom misom, a popodne se na Medicinskom fakultetu održava svečana akademija kojom u ime predsjednika sudjeluje njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića i resornog ministra Tome Medveda na Dračevcu su među ostalima bili i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika RH za obranu Ivica Olujić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, bivši ministar general Damir Krstičević i brojni drugi.

​Legendarna 4. gardijska brigada je osnovana 1991. godine kao kopnena vojska, a u to vrijeme su bili smješteni u nekadašnjem Hotelu Split. Imali su 7400 pripadnika, 200 poginulih, te 1600 ranjenih. Borili su se na svim važnijim ratištima u Hrvatskoj, a njom je među ostalim zapovijedao general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama, dobila ime.