SVEČANA AKADEMIJA

Plenković: Proslava na Klisu evociranje najsvetijega u hrvatskoj povijesti

28.04.2022 u 20:54

Bionic
Reading

Na tvrđavi Klisu prigodnom je svečanošću obilježena 31. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade, a predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako su takve prigode evociranje najsvetijega u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

"Evociramo junaštvo heroja Domovinskog rata, evociramo hrabrost hrvatskih branitelja i vojnika. Spominjemo se vremena kada je stvorena suvremena hrvatska država čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu da danas možemo uživati u demokraciji i slobodi u zemlji koja ima svoje institucije, koja ima svoju vojsku, policiju i koja gaji demokraciju koja je dio zapadnih europskih standarda i koja je dio svih svjetskih organizacija i europskih integracija", kazao je Plenković.

Podsjetio je i kako se to sve odvilo u samo 30 godina, da od 7300 hrvatskih branitelja pripadnika Četvrte gardijske brigade nisu ostale samo snimke i postrojavanja već su ostale godine mladosti u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila. Pripadnicima Četvrte gardijske brigade je poručio da su temelj hrvatske države, a hrvatskoj vojsci da trebaju biti snažni. Rekao je kako je ponosan što je Vlada u posljednjih šest godina napravila dosta za vojsku misleći na branitelje koji su dali najviše za Hrvatsku kada je trebalo.

  • +11
Zoran Milanović i Andrej Plenković na Klisu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bivši ministar obrane Damir Krstičević je podsjetio kako je Četvrta gardijska brigada uz ostale postrojbe HV-a bila jedna od najzaslužnijih  za stvaranje i oslobađanje Hrvatske, a brigadu je nosio "inat i dišpet" do mnogih veličanstvenih pobjeda. Oluja je bila kruna svih pobjeda, ustvrdio je Krstičević, ali i kruna za sve patnje, obuke i sve ono što su kao postrojba prošli od ustrojavanja, pobjedonosnog ulaska u Knin, pa sve do završetka završnih operacija u BiH.

"Ova obljetnica brigade važan je događaj kako za nas pripadnike tako i za Hrvatsku. Prigoda je to za prisjetiti se našeg slavnog i časnog ratnog puta, ali i odati zahvalnost svim našim poginulim pripadnicima. Hvala im. Ovakve obljetnice su bitne i za naše mlade, odnosno za sve buduće generacije kojima ćemo Hrvatsku ostaviti u nasljedstvo", rekao je Krstičević.