POLICIJA UPOZORAVA

Podmukli ubojica: 'Ako ste spavali manje od pet sati, rizik od nesreće je tri puta veći'

11.02.2024 u 13:14

Bionic
Reading

S njim nema šale i nema oprosta - često ga ne shvaćamo ozbiljno i precijenimo se. Umor je jedan od najpodmuklijih ubojica u prometu. Stoga varaždinska policija upozorava - odmorite se dok nije prekasno

Prema istraživanjima, ako ste u 24 sata, spavali manje od 5 sati, rizik od nesreće je veći čak tri puta. Ako niste spavali 17 sati, to je jednako kao da u krvi imate 0,5 promila alkohola. Umor je veliki rizik u prometu, a podcjenjujemo ga, rekao je za HRT Danijel Posavec iz PU varaždinske.

'Opće je poznato da je ljudski faktor najveći uzrok nesreća. Uvriježeno je mišljenje da se najviše prometnih nesreća događa zbog nepropisne i neprilagođene brzine te zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najteža prometna nesreća koja se dogodila na našim cestama u zadnjih 10 godina je slijetanje autobusa na dionici autoceste kod Mirkovca. Nije sa sigurnošću potvrđeno, ali je vozača koji je vozio tom autocestom, u sitne jutarnje sate, oko 4 sata, vjerojatno savladao umor i izletio je pod autobus', objasnio je Posavec.

Često se precijenimo jer mislimo da možemo još par kilometara do kuće, do posla.

'Protiv umora se možemo boriti, ali ne na način da odvozimo još kilometar, dva, pet, deset, već na način da se zaustavimo, sparkiramo na prikladno mjesto i odmorimo. Preporučeno je da se čovjek od takve vožnje odmori minimalno 30-ak minuta, da se kreće nakon toga. Isto tako je dokazano da ako se tih 30 minuta odspava, puno smo sigurniji za vožnju', rekao je Posavec.

Umor ekvivalentan alkoholu

'Istraživanja su pokazala da već nakon 200 km vožnje u komadu osobnim automobilom, da je poželjno da se prave stanke i da se odmaramo. Što se tiče borbe s umorom, sva znanstvena istraživanja su dokazala da je taj umor ekvivalent vožnji pod utjecajem alkohola. Umor je jedina borba koju se u prometu ne može pobijediti', rekao je Posavec za HRT.