sjednica otočnog vijeća

Plenković: U 53 otoka investirali smo tri milijarde eura

03.11.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Oko 100 sudionika s hrvatskih otoka okupilo se u petak u Zadru na prvoj sjednici Otočnog vijeća kojom je predsjedavao premijer Andrej Plenković te rekao da je u mandatu sadašnje Vlade u otoke investirano tri milijarde eura

"U 53 naseljena otoka u posljednjih sedam godina uložili smo tri milijarde eura jer želimo život građana na otocima učini kvalitetnijim i približiti ga životu na kopnu", rekao je Plenković nakon sjednice Otočnog vijeća.

Podsjetio je i da je njegova Vlada donijela 2018. novi Zakon o otocima , te je prihvatila Strategiju razvoja otoka i nacionalni plan za njihov razvoj. Ponovio je da je u idućem financijskom ciklusu osigurano 150 milijuna eura isključivo za razvoj otoka. Uz premijera Plenkovića, bili su tu i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa infrastrukture Josip Bilaver.

Oni su, kako je rekao Plenković, izvijestili o onome što je urađeno i što će se uraditi u vezi korištenja fondova EU.

Komentari sugestije i kritike sudionika sjednice s otoka bili su korisni kako bismo vidjeli što treba učiniti za poboljšanje života na otocima, kazao je Plenković.

Naglasio je da Vlada želi da otoci budu što konkurentniji te se radi na realizaciji koncepta "pametnih otoka" koji se već nekoliko godina provodi u EU. Potvrdio je da je prvobitno bilo zamišljeno da se Otočno vijeće sastane na Visu, ali je zbog vremenskih okolnosti odlučeno da se održi u Zadru.

Dogovoreno je se Otočno vijeće, na razini koja je bila i danas, sastaje jednom u pola godine jer će se tako, kako je kazao Plenković, sustavno pratiti razvoj otoka.

Ministar Erlić je ustvrdio da su primjetni znaci poboljšanja stanja na otocima navodeći primjer da se broj poduzetnika 2022. povećao 27 posto, a u istom razdoblju na otocima se 11 posto povećao broj zaposlenih.

Otocima je dodijeljeno 56 ugovora namijenjenih raznim udrugama u iznosu od 320 tisuća eura, a poslodavcima s otoka 712 ugovora vrijednih milijun i po eura radi poticanja daljnjeg razvoja poduzetništva i zapošljavanja na otocima, izvijestio je te dodao da se među prioritete ubraja kvalitetnije rješavanje prometne povezanosti brodskim linijama s kopnom te rješavanje demografskih poteškoća na otocima.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'