MINISTAR NA PAGU

Erlić: Proteklih godina ulaganja u otoke bila su rekordna

08.09.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić kazao je u petak u Pagu da su ulaganja u otoke u proteklim godinama bila rekordna, a da će Vlada i nadležna ministarstva nastaviti snažno podupirati razvoj i život na otocima

Erlić je u petak posjetio Grad Pag, gdje se susreo s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o EU sredstvima koja su na raspolaganju za realizaciju projekata iz novog financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Ministar je istaknuo da su EU fondovi važna poluga razvoja za Grad Pag, kao i za cijelu Hrvatsku. Kako je istaknuo, Grad Pag je i dosad koristio sredstva EU fondova, uz realizaciju oko 8 milijuna eura u mandatu ove Vlade, a riječ je o različitim investicijskim projektima – od energetske obnove srednje škole, pretovarne stanice, infrastrukturnih i drugih projekata.

Naglasio je i da je ovo važan trenutak jer se Hrvatska nalazi u fazi kada kreće cijeli niz natječaja iz EU fondova i važno je da se jedinice lokalne samouprave, gradovi, općine i županije, na vrijeme i kvalitetno pripreme.

"Drago mi je da smo bili u mogućnosti sugerirati koji su to pravci djelovanja za pripremu projektne dokumentacije kako bi imali što bolje rezultate. Kada govorimo o Gradu Pagu, osim EU sredstava, moramo spomenuti i ulaganja iz Programa razvoja otoka koji se realizira putem ovog ministarstva, a riječ je o ulaganjima u dječje vrtiće, biciklističke staze, škole i drugo. Sada smo fokus stavili na nove projekte koji su kapitalni, važni za Grad Pag, i koji njegovim stanovnicima mogu ponuditi dodatnu dimenziju. Tu prije svega mislim na Magazine soli koji su neodvojiva, identitetska cjelina otoka Paga. Ono što je iznimno dobro i što je prednost Grada Paga, u kontekstu realizacije projekata, je što su uspjeli riješiti svu projektnu dokumentaciju i što su riješeni svi vlasnički preduvjeti“, kazao je ministar Erlić.

Ocijenio je da su na dobrom putu i da su identificirali minimalno 2 izvora na koja bi se mogli prijaviti. "Što se tiče srednje škole, to je također ključan projekt i na tu smo temu proveli već niz sastanaka. I za njega smo analizirali nekoliko natječaja koji su sada aktualni, jedan iz NPOO-a koji je vezan za srednje škole, a postoji i drugi natječaj razvojnog karaktera iz sredstava za otoke“, naveo je Erlić.

Ministar je istaknuo i da su ulaganja u otoke u proteklim godinama rekordna gledajući zbirno sve otoke u Hrvatskoj, a Vlada RH i nadležna ministarstva nastavit će snažno podupirati razvoj i život na otocima, navodi se još u priopćenju. "Zato smo razvili novi pristup, za koji nismo vidjeli da postoji još negdje na razini Europske unije, i uz pomoć EU fondova osigurali posebnu omotnicu sredstava samo za otoke. Radi se o 150 milijuna eura, od čega za otoke Zadarske županije ide 25 milijuna eura, isključivo za razvojne projekte u kontekstu zelenog, digitalnog i infrastrukture u koju se ulaže na otocima. To je važan mehanizam jer je dugoročan i stvara pretpostavke novoj liniji financiranja za otoke i u budućnosti", zaključio je ministar.