slučaj turudić

Plenković Milanoviću i ekipi: Jeste vi normalni? Nismo mi veslo sisali!

16.02.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Virovitici na svečanosti otvaranja 27. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. Nakon toga se obratio medijima

Plenković se na početku izjave ponovno pohvalio rezultatima Vlade. 'Najava Vlade o izdavanju novih trezorskih zapisa, pa i obveznica šalje poruku da želimo djelovati antiinflatorno', kazao je.

Na pitanje hoće li, nakon što je Turudić priznao da je lagao, ipak tražiti da on ne bude glavni državni odvjetnik, Plenković je kazao: 'Sve što je bilo 2015. trebali su rješavati oni koji su bili 2015. Za nas je ta priča gotova. Sabor ga je izabrao i čekamo da preuzme dužnost.'

Komentirao je izvide u Ministarstvu kulture. 'Što se tiče te teme, ta tema traje mjesecima. Ovo nije prvi ni zadnji put da je policija došla izuzimati neku dokumentaciju iz nekog tijela. EPPO u Hrvatskoj djeluje isključivo zahvaljujući volji naše vlade. Smisao je da to tijelo štiti financijske interese EU-a', poručio je.

'Moj interes kao predsjednika Vlade je, veći od ikog drugog, da se i najsitnija nepravilnost ili nezakonitost istraži. Nema tog istražitelja, policije ili medija da je zainteresiraniji od mene. Ovdje je nedvojbeno utvrđeno i od Ministarstva kulture i od Ministarstva graditeljstva i od izvješća, da sredstva za taj konkretni projekt nisu korištena iz europskih fondova. No to ne znači ako je bilo nepravilnosti da to ne treba istražiti', poručio je, dodavši da će se utvrditi je li to u nadležnosti EPPO-a ili DORH-a.

Kazao je da su mu svi rekli da su u pitanju nacionalna, a ne europska sredstva. 'Ministricu sam pitao, i Bačića i ministra financija - jesu li ta sredstva europska ili nacionalna. Ne vidim razlog da bi mi netko rekao nešto što nije točno', kazao je.

Poručio je da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sigurna na svojoj poziciji.

'Onaj tko je pustio poruke, trebao nam je to reći kada je vidio tko se kandidirao. Ako je tada šutio, neka šuti zauvijek', osvrnuo se ponovno na SMS prepisku Turudića.

'Ako ste odšutjeli 2015., ne moralizirajte, ne glumatajte. Ne radite problem devet godina kasnije od nečega o čemu ste imali informaciju da nešto poduzmete. Kad niste učinili ništa tada, šutite sada. Prvog dana kad ste vidjeli prijave mogao je to netko reći. Dakle svi ti ljudi, koji god, sad imaju nešto protiv, zadnji tren, a sad više nije zadnji tren, nego nakon što je Sabor izglasao, sve ovo što rade, ne rade radi Turudića. Cijela ova vježbica je tu da bi se nanijela nekakva, a barem minimalna, politička šteta Vladi ili parlamentarnoj većini. Ako misle da će sada vratiti odluku Sabora natrag, neće', kazao je Plenković.

Ponovno je prozvao sve koji su bili na vlasti 2015. da su znali za susrete Turudića i Mamića, ali nisu ništa poduzeli. 'Nitko od njih se ne bi štel mešati. Ne bi štel Cvitan jer mu je nezgodno, jer je to ipak sudac, ne bi štel Ostojić jer zna da je Dominić (op.a., ravnatelj policije) frend od Mamića pa bolje da se ne petlja. Ne bi štel ni, vidi, vidi, ministar pravosuđa (op.a., Orsat Miljenić) jer bi morao pokrenuti stegovni postupak. Ne bi štel ni Lozančić, čiji su operativci SOA-e to znali tada. I ne bi štel Milanović jer ima drugog posla. Ljudi, nećete nas raditi malo manje pametnima nego što jesmo. Niste učinili ništa, znali ste sve što sada puštate van, znali ste za prepiske s Rimac i za SOA-ina izvješća. Pa što je vama, jeste normalni? Pa nismo mi budale', poručio je.

'Bili bi mi sporno da ovi koji su to znali i imali te podatke, bili dobronamjerni ili pravovremeni, ali s obzirom da su zlonamjerni, mogu nas samo učvrstiti u našem odabiru. Nismo mi vesla sisali ovdje osam godina i spasili građane', kazao je, ponovno upitan o situaciji s Turudićem.