trošenje eu novca

Policija upala u Ministarstvo kulture, oglasili se i europski tužitelji

16.02.2024 u 10:31

Bionic
Reading

Policija je jutros po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija vezano uz istragu u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, istražitelji su, uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, ušli u spomenuto ministarstvo kako bi obavili pretrese ureda određenih službenika tog ministarstva za koje postoji sumnja da su sudjelovali u nezakonitostima.

Traju pretrage prostorija, računala i određenih osoba koje se povezuju sa štetom prouzročenom europskim fondovima. Među njima je, neslužbeno doznaje N1, Davor Trupković, glavni konzervator Ministarstva koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti jer je sudjelovao u plaćanjima 3D skeniranja po, kako se sumnja, prenapuhanim cijenama.

EPPO: Provodimo istrage vezane uz korupciju na Geodetskom fakultetu

O svemu se službeno oglasio i Ured europskog javnog tužitelja, iako ne otkrivaju sve detalje.

'Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijskih interesa Europske unije. 

Prikupljanje dokaza odvija se u nastavku istrage koju provodi EPPO u suradnji s  Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.  O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti pravodobno obaviještena', stoji u priopćenju.

Osim ureda u ministarstvu istražitelji su krenuli i u pretrese domova.

Istražitelji i policija u Ministarstvu kulture Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Prema za sada dostupnim podacima, nitko nije uhićen, nego istražitelji žele doći do podataka, prvenstveno e-mail korespondencije i mobilnih uređaja određenih osoba, koje do sada nisu prikupili.

Podsjetimo, tijekom siječnja policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) više puta upala u Ministarstvo kulture kako bi izuzela dokumentaciju sumnjivih poslova Ministarstva kulture i bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape.

Bivši dekan Đapo od studenoga prošle godine bio je u istražnom zatvoru na zahtjev europskog tužiteljstva koje istražuje navodne nezakonitosti europskim novcem. Uz Đapu je u studenome pritvoren i profesor Geodetskog fakulteta Boško Pribičević koji ostaje u istražnom zatvoru, a u međuvremenu su obojica dobili otkaz.

Europsko tužiteljstvo je nakon pokretanja istrage izvijestilo da osumnjičene među kojima su i dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Tužiteljstvo sumnja da su dekan i profesor, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Tužiteljstvo sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetnički uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, osobno ili plaćanjem radova na njihovim posjedima.

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizirane tako da ih dobiju točno određene tvrtke, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu oni kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Istražitelji sumnjaju da su EU novcem financirali i kupnju motorne brodice koju su iznajmljivali za nautički turizam, ali i da su prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata.

Osim toga, europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

O izuzimanju dokumenata iz Ministarstva kulture mediji su pisali i ranije, a iz ministarstva su 25. siječnja odgovorili da je riječ o postupanjima koja su ranije bili i tema saborskog odbora.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac.