teška vremena

PlayStation otpušta čak 8 posto od ukupnog broja zaposlenih

27.02.2024 u 21:47

Bionic
Reading

Elektronički div Sony objavio je u utorak da će ukinuti 900 radnih mjesta, ili 8%, cjelokupne globalne radne snage PlayStationa.

Otkazi će utjecati na sve regije u kojima djeluje Sony Interactive Entertainment, neveli su iz PlayStationa.

“Ovo su nevjerojatno talentirani ljudi koji su bili dio našeg uspjeha i vrlo smo zahvalni za njihov doprinos,” napisao je Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta. "Međutim, industrija se neizmjerno promijenila i moramo se pripremiti za budućnost kako bismo bili spremni za ono što je pred nama."

Smanjenje radne snage uslijedilo je nakon što je kompanija smanjila prognoze prodaje za ovu godinu. Naomi Matsuouka, viša potpredsjednica Sonya je rekla da se konzola PlayStation 5 približava kraju svog životnog ciklusa.

Ryan je već u rujnu najavio da planira otići u mirovinu u ožujku kao predsjednik Sony Group Corporation. Hiroki Totoki, glavni operativni direktor i glavni financijski direktor, preuzet će uzde kao privremeni izvršni direktor.

Novi izvršni direktor morat će se suočiti sa situacijom gdje se cijeli tehnološki sektor suočava s promjenama, budući da su industrijski divovi otpustili 5500 radnika samo u prva dva tjedna 2024. godine.

Konkretno, industrija videoigara bilježi pad broja radnih mjesta tijekom cijele 2023. i početkom ove godine, tako da je Epic Games prošlog rujna ukinuo 830 radnih mjesta, a Tencentov Riot Games otpustio je 11% svoje radne snage u siječnju.

Slijedeći vodstvo tih drugih tvrtki koje se bave video igrama, Ryan je u svojoj e-poruci zaposlenicima napisao: "Morali smo se povući, sagledati svoje poslovanje holistički i krenuti naprijed fokusirajući se na dugoročnu održivost tvrtke i pružanje najboljih mogućih iskustava za naša zajednica.”