audijencija

Papa ponovno osudio 'ludilo rata'

13.03.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Papa Franjo u srijedu je ponovno osudio sve ratove, nekoliko dana nakon što je iznervirao Kijev i zapadne prijestolnice sugestijom da bi se Ukrajina trebala predati i pregovarati o miru sa svojim ruskim osvajačem

Franjo je rekao švicarskoj televiziji RSI da Ukrajina treba "pokazati hrabrost bijele zastave" i početi pregovarati s Rusijom, ali je njegov zamjenik kardinal Pietro Parolin u utorak u interjvuu objasnio da bi Rusija najprije morala zaustaviti svoju agresiju.

"Mnogi mladi ljudi, mnogi mladi ljudi odlaze umrijeti (u ratu). Molimo se Gospodinu neka nam podari milost da prevladamo ovo ludilo rata, koji je uvijek poraz", rekao je Papa tijekom tjedne audijencije na Trgu sv. Petra .

Papa nije izričito spomenuo Ukrajinu niti ikoju drugu zonu sukoba, ali je rekao da je ranije primio krunicu i primjerak Evanđelja koji je pripadao čovjeku ubijenome na neodređenoj ratnoj bojišnici.

Franjo, koji ima 87 godina i ima poteškoća s pokretljivošću i respiratorne probleme, već je treći tjedan zaredom ograničio svoje govore na tjednoj audijenciji, prepuštajući pomoćniku da čita većinu njegovih pripremljenih tekstova.

Vjernicima je rekao da je još "malo prehlađen".