IVO GOLDSTEIN:

'Palestinci moraju imati svoju državu, ali ne i teroriste. Sve ide u prilog Rusiji'

14.10.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Počeo je proces iseljavanje stanovništva iz jednog dijela Gaze u drugi dio pojasa. To je ono što je izraelska vojska najavila da će raditi. Hamas je naredio svojim sugrađanima da ostanu, ali oni ga očigledno nisu poslušali, kazao je u emisiji Studio 4 povjesničar dr. sc. Ivo Goldstein

'Hamas se desetljećima sakriva iza civila i koristi ih kao živi štit, što nitko u svijetu ne radi. Oni svoje efektive stavljaju uz škole, dječje vrtiće i uz druge civilne objekte', rekao je za HRT.

Dodaje kako Hamasu nije stalo ni do vlastite djece. Kako kaže, oni su od 2004. godine, a i poslije krenuli s tim da u samoubilačke akcije idu djevojčice i dječaci od 15-16 godina. 'To je manipulacija vlastitom djecom za neke ekstremističke ciljeve', naglasio je.

Ističe da je uz palestinski narod i oni, kako kaže, trebaju imati svoju državu, ali ne i teroriste. 'Palestinska država nije Hamas i palestinski narod nije Hamas', naglasio je Goldstein.

Ističe kako Palestinska oslobodilačka organizacija radi na suživotu i inzistira na projektu dvije države. Sam Hamas se tome protivi, ističe. 'Godine 2017. provedena je anketa među palestinskim građanima i 70 posto nije podržavalo Hamas', govori. Dodaje kako Hamas u radikalnim krugovima ima podršku.

'Od Izraela se očekuje da završi s Hamasom, to je želja i arapskih zemalja koje u javnosti o tome ne žele govoriti', naglašava. 'Hamas je jedna populistička, arogantna, militantna organizacija koja i arapske zemlje ugrožava', kaže za HRT. Goldstein ističe kako je ovaj sukob želja Irana da minira mirovni proces koji je krenuo 70-ih godina.

Stoljetni preokret u islamskom svijetu

Saudijska Arabija je ključan faktor zato što je najveća i najmoćnija zemlja Bliskog istoka, ali tamo je, kaže, i Meka, a ona je središte islama. 'Na nju se gleda sa strahopoštovanjem', dodaje Goldstein.

Iran je napravio turbulentan iskorak na Bliskom istoku. On je bio pod vodstvom Reze Pahlavija laička država, a postao je izuzetno religiozna država. Iran je dobio presudni utjecaj i u Iraku, zatim je dobio i predominantan utjecaj u Siriji, a i u Jemenu imaju utjecaj, kaže Goldstein. Ovaj sukob osim geopolitičke crte ima i religijsku.

Rusiji sve ovo ide u prilog, kaže. 'Rat u Ukrajini je potisnut na margine medijske pozornosti, a s time i političke', rekao je za HRT. 'Ukrajina će imati manje pozornosti, manje načina da joj se pomogne i Rusi će dobiti rat', istaknuo je Goldstein.