na pomolu kompromis

Hoće li se svinjogojci sutra pojaviti na sastanku? Evo što kažu sada

29.11.2023 u 23:05

Bionic
Reading

Svinjogojci i dalje prosvjeduju. Ministrica poljoprivrede najavila je poziv na sastanak u Zagrebu, a svinjogojci i dalje žele da ona dođe u Slavoniju. Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Osječko-baranjske županije možda ode na razgovore, sutra ujutro će odlučiti. Uzgajivači oko predsjednika Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislava Pokrovca imaju puno tvrđe stavove. Teško je procijeniti što će se dalje događati. Hoće li uskoro doći do sastanka i dogovora?

O suzbijanju afričke svinjske kuge razgovaralo se na sastanku u Vladi. Epidemija stagnira. Situacija je pod kontrolom. Jučer nije bilo novih slučajeva, a u posljednjih deset dana zabilježena su samo tri slučaja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Gosti emisije HTV-a Otvoreno bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, dr. vet. med., predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak i predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik.

U 17 sati istekao je ultimatum koji je Stožer dao ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Nije došla u Slavoniju na sastanak, a sastanak je predviđen sutra u Zagrebu u 14 sati.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik rekao je da će ujutro u 8 sati na sastanku odlučiti hoće li ići na sastanak.

'Mi smo za sve kompromise, za sve dogovore. Ovisi što ćemo odlučiti na Odboru sutra ujutro, hoćemo li ići u Zagreb na sastanak. U Stožeru su rekli da neće doći na sastanak, no ujutro ćemo razgovarati o tome', kazao je.

Rekao je kako nema raskola u Stožeru za obranu hrvatskog sela.

'Ima nekih nesuglasica koje su bile ubačene, ali sve je u Stožeru u najboljem redu. Stožer ide dalje, širimo se', istaknuo je Pavlik.

Ako se odluče ići u Zagreb, od sastanka očekuje da se nađe kompromis za sve ljude koji su na zimi i punktovima, za sve Slavonce.

'Očekujem da nađemo ogovor da svima bude dobro. Nadam se da će suradnja s Ministarstva i Sindikata bude još veća', odgovorio je Pavlik.

On osobno je za odlazak u Zagreb na sastanak, no dogovor se mora postići na Odboru sutra ujutro.

  • +23
Prosvjed svinjogojaca Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Pavić: Pozivam da se shvate argumenti što se sve napravilo, što se radi, što nas čeka

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić vjeruje da ipak prevladava razum.

'Ovo nisu teme o kojima se pregovaralo i razgovaralo proteklih godina. Kad je bila cijena 0,80 lipa pa se pregovaralo da ona bude kuna ili kad je mlijeko bilo 2,20 kune pa se pregovaralo da bude 2,5 kune. Ovo je jedno specifično pitanje koje se prvi put pojavilo u Hrvatskoj, bolest koja se prvi put pojavila u Hrvatskoj. To je bolest za čije osnove nema nekakve teze modela pregovarati o nekakvim nultim pitanjima kod ove bolesti. Meni je žao, gospodin Pavlik je koliko znam jedini svinjogojac na ovim prosvjedima. Nažalost, pretrpio je štetu u vidu pojave afričke svinjske kuge kao što su i neki drugi', rekao je.

Vjeruje da je kod njega prevladao razum da ipak treba sjesti za stol bez obzira gdje ti razgovori bili.

'Treba sjesti, zapravo treba sagledati sve ono što je dosad napravljeno za ovu bolest, što nas još čeka u budućnosti. Kod mnogih zemalja bolest traje doista dugo, Litva je prošli tjedan imala desetogodišnjicu pojave ove bolesti. S ovom bolesti će trebati živjeti i u budućnosti', naveo je.

Pavić vjeruje da će prosvjednici doista sjesti za stol, da će se shvatiti i razumjeti argumente struke.

'Ovo nije političko pitanje. Bez obzira tko je ministar, tko je predsjednik vlade, jednako bi struka postupila u bilo kojem drugom slučaju. Doista pozivam da se sjedne i da se shvate argumenti što se sve napravilo, što se radi, što nas čeka, kako po pitanju suzbijanja bolesti, tako i po pitanju programa koji financijski prate i obeštećenja poljoprivrednika, i period dokad se neće moći baviti poljoprivredom i period post afričke snage', istaknuo je.