SVINJSKA KUGA

Hitan sastanak Vlade i Europske komisije: Imaju li svinjogojci toliko strpljenja?

27.11.2023 u 18:26

Bionic
Reading

RTL u večerašnjem dnevniku javlja kako je Vlada od Europske komisije tražila hitan sastanak u vezi s epidemijom svinjske kuge. U međuvremenu, nakon sjednice proširenog predsjedništva HDZ-a novinarima se obratio potpredsjednik stranke i Vlade Branko Bačić, a glavna tema je, dakako, blokada prometnica koju najavljuju poljoprivrednici na istoku zemlje zbog toga što im Vlada ne želi popustiti

Kako javlja RTL, Vlada je tražila hitan sastanak s Europskom komisijom na kojem će se razgovarati o mjerama koje se provode u Hrvatskoj. On je zakazan za 14. prosinca i bude li situacija dobra kakva je trenutno, onda će ministarstvo prema Komisiji ići sa zahtjevom da Hrvatska ide na ukidanje odnosno na relaksiranje mjera. Takvo nešto bilo bi dopušteno, a to je u obraćanju medijima potvrdio i potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić.

'Važno nam je da se u najvećoj mjeri poštuju mjere te tako suzbija afrička svinjska kuga. Mnogi vladini projekti dio su Zajedničke poljoprivredne politike EU, i županijski savezi svinjogojaca u potpunosti podržavaju ove mjere. Za svinje koje su eutanazirane isplaćeno je 30 milijuna eura, i uvjeren sam da su naši sugrađani u Slavoniji zadovoljni s onim što vlada radi.

Dolazak na sjednicu predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Razumijemo nezadovoljstvo dijela naših poljoprivrednika i s njihovim legitimnim predstavnicima se stalno razgovara. No treba jasno reći da je dio prosvjednika izmanipuliran, daju se vulgarne izjave prema ministrici. Ako se ne pridržavamo mjera, to bi moglo imati nesagledive posljedice. Pri ovakvom stanju zaraze očekujemo da ona do kraja godine bude apsolutno pod kontrolom i da bude dopušteno trgovanje svježeg mesa, a onda bi to podrazumijevalo i svinjokolju. Zato pozivam sve da se primire i poštuju mjere', rekao je Bačić.

Prosvjed svinjogojaca u selu Potnjani na cesti Đakovo - Našice Izvor: Društvene mreže / Autor: Borna Jakšić / PIXSELL

Upitan hoće li policija sutra koristiti silu kako bi rastjerala prosvjednike koji su najavili blokadu prometnica, Bačić je rekao kako ministar unutrašnjih poslova Božinović nije bio na sjednici danas, no kako će postupanje policije biti u skladu sa zakonom. 'Prosvjedi moraju biti u skladu sa zakonom. Ne može doći do blokade granice i ne može se zaustavljati život u Hrvatskoj', rekao je.