brodovi, avioni, podmornice

Ovo je oružje koje su zapadni saveznici koristili u napadu na Siriju

14.04.2018 u 10:59

Bionic
Reading

U najvećem dosadašnjem napadu zapadnih saveznika na režim Bašara al-Asada sudjelovali su SAD, Velika Britanija i Francuska, svaki sa svojim naoružanjem

Najveći dio napada izvršili su Amerikanci, lansirajući krstareće projektile Tomahawk s tri broda, dok su njihovi bombarderi B-1B Lancer ispalili dalekometne projktile JASSM. Brodovi koji su sudjelovali u akciji su USS Porter, USS Cook, and USS Higgins.

>>> Evo što je poznato o dosad najjačoj akciji zapadnih saveznika protiv Bašara al-Asada

Velika Britanija u napadu je koristila krstareće projektile koje su ispalili s jedne podmornice, kao i dalekometne projektile Storm Shadow koje su ispalili njihovi borbeni avioni Tornado.

Francuzi su napali avionima Mirage 2000 i Rafale, s kojih su također ispalili projektile Storm Shadow, koje oni zovu SCALP-EG.

Tomahawk je dalekometni podzvučni krstareći projektil koji se proizvodi još od 1970-ih godina, otkada je više puta usavršavan. Prva veća akcija u kojoj su korišteni ovi projektili bio je Prvi zaljevski rat 1991., a od tada se redovito koriste u sličnim akcijama. Posljednji put korišteni su prije godinu dana, također protiv režima Bašara al-Asada, kada ih je lansirano 59.

  • +6
Oružje korišteno u napadu na Siriju Izvor: Creative Commons / Autor: David Monniaux

JASSM je dalekometni precizno navođeni projektil koji u osnovnoj inačici ima domet veći od 370 kilometara, dok u naprednijoj verziji JASSM-ER ima domet i veći od tisuću kilometara. Ako se potvrdi da su ovi projektili stvarno korišteni u napadu, to će biti prva borbena uporaba tog moćnog oružja.

Storm Shadow/SCALP-EG je dalekometni projektil koji su zajednički razvijali Velika Britanija, Francuska i Italija, dometa oko 560 kilometara, brzine oko 1000km/h.

  • +14
Zapadne sile napale Siriju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

pregled tjedna

Istanbulska konvencija, prijetnja svjetskim ratom i povijesni let u Izraelu - ovi su događaji obilježili prošli tjedan

Pogledaj galeriju