snažna poruka

Evo kojim su oružjem SAD i Velika Britanija zasuli jemenske Hutije

12.01.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon ponovljenih upozorenja, snage Sjedinjenih Država i Velike Britanije ispunile su prijetnje da će uzvratiti jemenskim Hutijima zbog njihovih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru

Pod okriljem mraka lansirali su projektile i bombe na ciljeve u Jemenu iz zraka te s mora tijekom noći na petak. Evo što znamo o oružju i vojnoj opremi koje koriste SAD i VB.

Projektili Tomahawk

Tomahawk Land Attack Missiles (TLAM) američke mornarice krstareće su rakete niskog leta koje mogu isporučiti konvencionalnu bojevu glavu od pola tone stotinama kilometara daleko.

Lansiran s brodova ili podmornica, Tomahawk leti podzvučnom brzinom na nelinearnim rutama koje mogu nadigrati sustave protuzračne obrane, navodi se u informativnom listu američke mornarice.

Tomahawk je vrlo precizan, a budući da je vođen GPS-om, može promijeniti mete ili smjer leta nakon lansiranja, ovisno o potrebama, navodi se dalje.

'Projektil je sposoban lebdjeti iznad ciljnog područja kako bi reagirao na nove ciljeve ili svojom ugrađenom kamerom dati informacije ratnim zapovjednicima o načinjenoj šteti u borbi', prenosi CNN.

SAD je prvi put upotrijebio Tomahawke u borbi 1991. tijekom operacije Pustinjska oluja protiv snaga tadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina.

Podmornica s navođenim projektilima USS Florida

USS Florida jedna je od četiri podmornice s navođenim projektilima (SSGN) na nuklearni pogon u floti američke mornarice.

Izvorno podmornica s balističkim projektilima klase Ohio – koja nosi nuklearne bojeve glave – Florida i njezina sestrinska plovila, USS Ohio, USS Michigan i USS Georgia, pretvoreni su u podmornice s navođenim projektilima između 2005. i 2007., prema podacima mornarice.

Relativno velika veličina i snaga podmornice omogućuju joj da nosi 154 krstareće rakete Tomahawk, 50 posto više od paketa američkih razarača s navođenim projektilima i gotovo četiri puta više od najnovijih jurišnih podmornica američke mornarice.

'SSGN-ovi mogu vrlo brzo isporučiti veliku vatrenu moć', rekao je Carl Schuster, bivši mornarički kapetan i direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva 2021. godine za CNN.

'Sto pedeset i četiri Tomahawka precizno zadaje mnogo udaraca. Nijedan protivnik SAD-a ne može ignorirati tu prijetnju', rekao je.

Veličina te vatrene moći pokazala se u ožujku 2011., kada je USS Florida ispalio gotovo 100 Tomahawka na ciljeve u Libiji tijekom operacije Odyssey Dawn. Tada su SSGN-ovi prvi put korišteni u borbi.

Floridu pokreće nuklearni reaktor dajući poticaj za dvije turbine, a one okreću propeler podmornice. Mornarica svoj domet naziva 'neograničenim', pri čemu je sposobnost da ostane pod vodom ograničena samo potrebom za obnavljanjem zaliha hrane za posadu.

Razarači s vođenim projektilima američke mornarice

Pentagon je naveo da su, osim podmornice Floride, američki brodovi također lansirali Tomahawke protiv Hutija. Okosnica površinske flote američke mornarice su razarači klase Arleigh Burke s navođenim raketama, od kojih je gotovo 70 u uporabi.

S pomakom do 9700 tona, razarači klase Burke nose različite vrste naoružanja, kako obrambenog, tako i ofenzivnog karaktera. Koriste krstareće rakete Tomahawk s njihovim sustavom za vertikalno lansiranje (VLS), pri čemu svaki razarač ima 90 do 96 ćelija VLS-a, ovisno o tome kada je izgrađen.

Pentagon nije naveo koji su točno razarači bili uključeni u napade na Jemen, ali nekoliko ratnih brodova boravilo je u Crvenom moru u posljednja dva mjeseca kako bi štitili trgovačke brodove od napada bespilotnih letjelica i raketa Hutija.

Lovci Typhoon iz Velike Britanije

Jednopilotni mlazni borbeni avioni s dva motora glavni su oslonac zračne flote Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema podacima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva, lete brzinama do 1,8 Macha i do preko 16 tisuća metara u visinu. Razvio ih je konzorcij obrambenih tvrtki kako bi se omogućili višenamjenski borbeni avioni za više NATO-vih saveznica, a također su snažne platforme za nošenje različitih vrsta raketa zrak-zrak i zrak-zemlja, kao i precizno vođenih bombi.

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je da su četiri aviona uključena u napad na ciljeve Hutija nosila opremu Paveway IV, bombe s bojevim glavama od 226 kilograma.

Paveway IV ima repne peraje koje mu pomažu da se usmjeri prema cilju na temelju uputa koje prima putem laserskog označavanja ili GPS koordinata koje mu se prenose.

Britanski Typhooni podržavali su zračni tanker Voyager, a on omogućuje avionima da dosegnu veće udaljenosti. Ministarstvo obrane Velike Britanije nije navelo odakle su avioni poletjeli. No videozapisi koje je objavio ministar obrane Grant Shapps pokazali su Typhoon kako polijeće noću s kopnenog uzletišta.