prijetnje i ugrožavanja

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

25.03.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Nekažnjivost za zločine nad novinarima mora se okončati, poručio je u ponedjeljak šef Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beogradu Jan Bratu, istaknuvši da su od 48 neriješenih slučajeva ubojstava novinara u Europi tri u Srbiji

Breatu je na konferenciji Asocijacije nezavisnih elektroničkih medija (ANEM) u Beogradu posebno ukazao na posljednje slučajeve prijetnji i ugrožavanja novosadskih novinara Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića, nakon njihovog sudjelovanja na nedavnom festivalu Rebedu u Dobrovniku.

Lalić Hegediš i Gruhonjić su zbog svojih oštrih komentara aktualne vlasti u Srbiji na dubrovačkom festivalu postali metom provladinih medija i pojedinih državnih dužnosnika i čelnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) kao unutarnji neprijatelji Srbije. Uz obilje uvreda i prijetnji, njima je na društvenim mrežama i grafitima ispisanim u Novom Sadu zaprijećeno i smrću.

"U slobodnom društvu možete davati izjave s kojima se drugi ne slažu, ali da ne dobivate prijetnje smrću", naglasio je Bratu.

On istaknuo da svi moraju shvatiti važnost slobode medija i sigurnosti za novinare i poručio da je OESS spreman pomoći srbijanskoj vladi u ispunjavanju obveza i međunarodnih konvencija koje je sama prihvatila.

Bratu je istaknuo da, prema podacima Europske federacije novinara, u Europi trenutačno ima 48 neriješenih slučajeva ubojstava novinara, od kojih su tri iz Srbije - ubojstva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, koji su bili oštri kritičari vlasti, političke i ekonomske korupcije i zlouporaba institucija.