bruno zorica zulu

Od Legije stranaca do Bojne Frankopan: Tko je Zulu, preminuli 'anđeo čuvar' hrvatskih bojovnika

24.01.2024 u 16:39

Bionic
Reading

O smrti 72-godišnjeg Brune Zorice Zulua izvijestili su na Facebooku njegovi suborci iz Bojne Frankopan, kojom je zapovijedao u Domovinskom ratu. 'Danas u 5 sati nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao - sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu', poručili su nekadašnji bojovnici. Čime je Zulu zaslužio takav posljednji oproštaj?

Bruno Zorica Zulu rođen je u Ivanić-Gradu nadomak Zagreba 1952. godine. Završio je električarski zanat i zaposlio se u Končaru, a dijaspori se priključio za vrijeme Hrvatskog proljeća. Ratničko iskustvo stjecao je u francuskoj Legiji stranaca, a u Hrvatsku se vratio početkom 90-ih i stavio u službu domovine sudjelujući u stvaranju specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Ostavio je traga na brojnim bojišnicama u Hrvatskoj i drugdje, no najveće zasluge pripisuju mu se za vođenje Bojne Frankopan, specijalne postrojbe Glavnog stožera HV-a, u operaciji Oluja. Umirovljen je tri godine kasnije te se nakon burnog života skrasio u rodnom gradu, u kojem će u subotu biti i pokopan uz visoke vojne počasti.

'Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine', navode Zuluovi 'sinovi' na Facebooku.

Zulu je bio jedan od hrvatskih pripadnika Legije stranaca koji su osnivali prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. S tom aktivnošću započeli su, igrom sudbine, u Kumrovcu, a Centar za commando obuku formirali su u šumi Žutica kod Ivanić-Grada. Bojna Frankopan utemeljena je u ljeto 1991. s obukom po uzoru na Legiju stranaca jer su ključni ljudi u njoj bili upravo Hrvati iz te elitne postrojbe francuske vojske.

'Jedne subote ukrcali smo se u dva auta i stigli u Hrvatsku. Nazivali su nas 'psima rata', a ja sam s 5000 maraka u Hrvatskoj vojsci došao na 200 maraka. To još mogu progutati jer znam karakter našeg naroda, ali najviše me pogađa što su vrijeđali one strance koji su nam došli dobrovoljno pomoći, premda su već ostvarili mirovine od Legije', ispričao je Zulu naknadno Večernjem listu.

Od mladosti se sukobljavao s 'organima reda', pa je tako dobio po kostima zato što je s prijateljima u Ivaniću prebojio natpis na ćirilici: 'Od bivše milicije dobili smo batine kao konji i tada sam po hitnom postupku dobio poziv za ratnu mornaricu na 18 mjeseci. Tada sam, sa samo 20 godina, odlučio pobjeći iz bivše Jugoslavije.' Vratiti se nije mogao jer je bio proglašen dezerterom te bi završio na Golom otoku.

Bruno Zorica Zulu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kao pripadnik Legije stranaca prošao je sito i rešeto; sudjelovao je u akcijama u bivšim francuskim kolonijama diljem Afrike, na Komorskim Otocima u Indijskom oceanu, u Libanonu, Iraku i Kuvajtu, ali i na Tahitiju, gdje je osiguravao transport atomske bombe i doživio učinke strašnih podzemnih eksplozija u kojima se more povlačilo i po 500 metara.

Zorica je ovjekovječen u filmu 'General' redatelja Antuna Vrdoljaka, u kojem se pojavljuje kao sporedni lik - prijatelj i suborac generala Ante Gotovine, s kojim je dijelio odore i ratna iskustva. Zulua je utjelovio Goran Navojec, s kojim se sprijateljio, a na filmskom setu savjetovao je i Vrdoljaka kako da postigne što uvjerljivije scene s likovima bivših legionara.

U svojoj bogatoj ratničkoj karijeri Zulu je dvaput ranjen. Iza njega ostaje troje djece.