REVOLUCIONARNO

Occupy oslobađa Amerikance od dužničkog ropstva!

14.11.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Aktivisti iz pokreta Occupy Wall Street otkupili su skoro 15 milijuna dolara osobnog duga Amerikanaca tijekom protekle godine u sklopu svog projekta 'Rolling Jubilee', javlja Guardian

Slijedom uličnih prosvjeda iz 2011, članovi pokreta pokrenuli su inicijativu kojoj je cilj jeftino otkupiti osobne dugove pojedinaca od banaka. Konkretno, dosad su otkupili ukupno 14,73 milijuna dolara duga (mahom dugovanja za zdravstvene usluge) po srušenoj cijeni od oko 400.000 dolara.

Kako tvrdi Andrew Ross iz inicijative 'Izbrišite dug', otkupili su ga po cijeni nižoj no što su predviđali. Jeftina cijena duga bila je moguća zbog logike sekundarnih tržišta. Naime, nakon što pojedinci ne uspijevaju otplatiti dug s kreditnih kartica, zajmova ili zbog računa zdravstvenog osiguranja, banka ili pozajmljivač režu svoje gubitke tako što dug prodaju trećim strankama. U toj prodaji dug se otkupljuje po znatno nižoj cijeni (uglavnom, pet centi za dolar), a kompanije koje su ga otkupile nastoje se naplatiti direktno kod dužnika i tako ostvariti profit.

Iz pokreta su poručili da su itekako svjesni da je 15 milijuna dolara tek maleni dio ukupnog duga na sekundarnom tržištu te tvrde da im je primarna namjera bila obavijestiti ljude o načinu na koji funkcionira sekundarno tržište.

'Nitko ne bi trebao završiti u dugu ili bankrotu zato što se razbolio', objasnila je jedna od organizatorica, Laura Hana. Računi medicinskih usluga glavni su razlog za čak 62 posto osobnih bankrota, pojasnila je. Točne identitete dužnika skupina nije mogla saznati prije samog otkupa duga, ali su im zato nakon transakcije poslali pismo u kojem im poručuju da su sada 'slobodni'.

U svojoj knjizi 'Kreditokracija' Andrew Ross poziva na pokret dužnika i na otpor kreditima, no tvrdi da je najveće postignuće u tome što je proširio spoznaju o funkcioniranju dužničke industrije. Kada ljudi shvate kako je njihov dug jeftino otkupljen, to im daje 'moralnu municiju' te vode sasvim drugačiji razgovor s ubiračima dugova, poentirao je Ross.