zimski uvjeti

NP Plitvice: Ovo je ključno za sigurno kretanje posjetitelja i zaposlenika parka

05.12.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Nacionalni park Plitvička jezera razradio je različite strategije i mjere za održavanje infrastrukture parka zimi, odnosno sačinjen je plan za održavanje pristupačnosti i sigurnosti staza, prometnica i parkirališnih prostora.

Kako je priopćeno iz parka obavljena je i detaljna smotra zimske službe i dogovoreni su načini uklanjanja snijega i leda, uključujući i korištenje soli i drugih materijala za sprječavanje skliskih površina.

“Ovo je ključno za sigurno kretanje kako posjetitelja tako i zaposlenika parka”, rekao je Hini ravnatelj parka Tomislav Kovačević.

Naglasio je da se sol koristi samo na prometnicama, ali zbog ekoloških razloga ne i u zonama za posjetitelje.

No njihova zimska služba ima osim kamiona s ralicama i traktora također i razne druge manje strojeve za uklanjanje snijega, što im omogućava, kako je rekao Kovačević, “svuda brzu i učinkovitu reakciju na zimske uvjete”.

“To smatram ključnim da bi se našim posjetiteljima osiguralo pozitivno iskustvo pri obilasku Nacionalnog parka Plitvička jezera i zato je naša zimska služba izuzetno predana održavanju sigurnosti i prohodnosti svih dijelova parka, čineći ga i zimi ugodnim, pristupačnim i sigurnim”, kaže Kovačevići i dodaje da punu pažnju posvećuju održavanju opreme, da bi ona bila kvalitetna i sigurna.

Tijekom zime, sve do 31. ožujka, cijena ulaznice za odrasle je deset eura, za studente 6,5 eura, za djecu od sedam do 18 godina 4,5, eura, s tim da postoje i popusti za grupne posjete, a djeci do sedam godina starosti ulaz se ne naplaćuje.