taktika ili nešto drugo

Novi zaplet s Brexitom digao sve na noge: Što to izvodi Johnson i hoće li mu uspjeti?

16.09.2020 u 19:29

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson dobio je u ponedjeljak većinu u parlamentu u prvom od nekoliko krugova glasanja o zakonu suprotnom međunarodnom pravu kojim želi prekršiti dijelove sporazuma o Brexitu, ali je istovremeno doživio najveću pobunu zastupnika u stranci od izbora, kao i kritike svih pet bivših živućih premijera

Promjene se tiču sjevernoirskog protokola koji regulira trgovinu između Velike Britanije i Sjeverne Irske, a kojim je spriječen povratak tvrde granice između Irske, koja je i dalje u EU, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Povratak granice na otoku mogao bi ugroziti irski mirovni sporazum, strahuju mnogi. Od 1. veljače 2020. Ujedinjeno Kraljevstvo tehnički više nije dio EU-a i to je značajno utjecalo na živote mnogih Britanaca.

No još uvijek traje prijelazno razdoblje unutar kojeg se europska pravila odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo. Tijekom ove godine London i Bruxelles trebali bi dogovoriti pravila prema kojima će se regulirati budući trgovinski i drugi odnosi. Pregovori zapinju, a britanski premijer Boris Johnson već je ranije nagovijestio da neće pristati na to da se produlji prijelazno razdoblje. Ako ne bude dogovora, bit ćemo svjedocima opcije od koje su mnogi strahovali, a potpisom na sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i vjerovali da je taj problem iza nas - dakle tvrdog, nereguliranog Brexita. Kako bi se izbjegao tvrdi Brexit, potrebno je postići trgovinski sporazum do kraja godine.

Johnson, koji u Donjem domu parlamenta ima komotnu većinu od 80 zastupnika, dobio je u drugom krugu čitanja podršku 340 zastupnika za zakon o uređenju unutarnjeg tržišta u odnosu na njih 263 protiv. O konačnom nacrtu zakona o izmjeni dijelova sporazuma o Brexitu raspravljat će se u parlamentu još četiri dana, do utorka idući tjedan. Johnson je pobijedio na glasanju usprkos rastućoj pobuni među zastupnicima iz vlastite stranke koji smatraju da će kršenje međunarodnog prava narušiti ugled Velike Britanije. Mnogi se pitaju kako će London moći kritizirati Kinu zbog ponašanja u Hong Kongu ako i sami krše međunarodne ugovore. Ipak, za sada nije ugrožena pozicija premijera koji je Konzervativnoj stranci donio glatku pobjedu na izborima.

Prije glasanja premijer je rekao kako je potrebno donijeti taj zakon jer Europska unija nije maknula 'revolver sa stola' u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa. Uniju je optužio da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u siječnju, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane ukoliko dođe do Brexita bez dogovora. Najavljene promjene Johnson uvodi kao osigurač od nerazumnog ponašanja Europske unije. Johnson je nezadovoljan jer je EU u pregovorima navodno zauzeo maksimalističke pozicije. S druge strane, iz Bruxellesa stalno stiže ista poruka koja glasi da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može nakon izlaska iz EU-a imati isti položaj unutar zajedničkog tržišta kao što je to bio slučaj dok su bili dijelom bloka. Johnson se suočava i s kritikama da ruši sporazum koji je osobno dogovorio i na osnovi kojeg je glatko pobijedio na izborima.

  • +2
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Daily Mail piše da mnogi zastupnici smatraju kako je riječ o Johnsonovu manevru da bi se namjerno izazvala kriza u pregovorima koji nikamo ne vode. Sličnu je strategiju Johnson primijenio i prošle godine, kada je prijetio izlaskom iz Europske unije bez dogovora, da bi potom sve bilo riješeno nakon njegova sastanka s irskim premijerom Leom Varadkarom.

Johnson je rekao zastupnicima kako je ključno suprotstaviti se 'apsurdnim' prijetnjama iz Bruxellesa poput one da London postavlja barijere između Britanije i Sjeverne Irske te nameće blokadu hrane, što po njegovim riječima predstavlja prijetnju jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva. Analitičari smatraju da je ovo i svojevrsno pokazivanje mišića pred ultrasima iz stranke kako bi dokazao da i dalje čvrsto igra prema Europskoj uniji, a ostavit će mu prostor da poslije lakše uzmakne, kada bude trebalo praviti kompromise kako bi se postigao konačan sporazum.

No postoji i opasnost za Johnsona da je pogrešno izračunao reakciju Europske unije i da sve završi općim neuspjehom.

Bruxelles pak navodi da bi Johnsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni Brexit. U govoru o stanju Europske unije predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da se međunarodni ugovori ne mogu jednostrano mijenjati.

'Ovo je pitanje zakona i povjerenja te dobre vjere', rekla je Von der Leyen. Izjavu je pojačala citatom iz govora britanske konzervativne ikone Margaret Thatcher iz 1975. godine. 'Britanija ne krši ugovore. Bilo bi to loše za Britaniju, loše za naše odnose s ostatkom svijeta i loše za bilo koji budući trgovinski ugovor', citirala je Von der Leyen riječi Margaret Thatcher.

U analizi Europskog vijeća za vanjske poslove (ECFR), poznatog think-tanka, navodi se da je Johnson još dok je radio kao novinar u Bruxellesu vidio sebe kao predvodnika borbe protiv Europe te da je za njega Brexit puno više od administrativnog akta istupanja iz Unije. U ECFR-u smatraju da je riječ, na neki način, o egzistencijalnoj borbi koja konstituira identitet jer bez drugoga, Bruxellesa, Johnsonovo ja nema svrhu.

U think-tanku smatraju da čak i ako je u pitanju puka taktika stjecanja kratkoročne prednosti, ovaj bi potez mogao imati trajne posljedice jer nagriza povjerenje međunarodnih partnera u namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da poštuje sporazume, pa je tako razvijanje produktivnih odnosa EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva postalo teže.

Ali opet, Johnsona možda neće zanimati produktivan odnos s EU-om. Napokon, što bi bio Don Quijote bez svojih vjetrenjača, zaključuju u ECFR-u.