bum potražnje

Francuska ima vojni radar koji svi očajnički žele: Hvata sve od ptica do raketa

08.04.2024 u 21:15

Bionic
Reading

Jedan od najprodavanijih proizvoda francuske vojne industrije je radar za zračni nadzor Ground Master (GM). Tvornica u vlasništvu tvrtke Thales i smještena u gradiću Limoursu, udaljenom oko 50 kilometara južno od Pariza, nastoji udvostručiti njegovu proizvodnju, ali se suočava s nizom problema koji inače muče europski obrambeni sektor

'Kako bi se proizvodne trake mogle nositi s povećanjem potražnje, udvostručujemo timove i u procesu smo uvođenja rada u dvije smjene', rekao je voditelj proizvodnje Yves Descourvieres za Politico.

Radar GM dizajniran je za otkrivanje zračnih prijetnji i identificiranje mlaznih lovaca, projektila i helikoptera. Također može razlikovati dronove od ptica. GM 400 Alpha, vrijedan 30 milijuna eura, može uočiti zrakoplove udaljene 500 kilometara, a GM 200 ima kraći domet, između 250 i 350 kilometara.

Thales – tvrtka koju zajednički kontroliraju francuska država i proizvođač borbenih zrakoplova Dassault Aviation –vodeći je europski proizvođač radara te u svijetu drži treću poziciju, iza američkih kompanija Lockheed Martin i Raytheon.

Francuska tvrtka od 2008. prodala je 200 GM radara u 32 države, od toga 40 komada samo u prošloj godini. Ukrajina je također lani uzela sustav GM 200.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, francuska vlada potiče tvrtke da proizvode više oružja, i to što je moguće brže i jeftinije. Međutim to baš ne ide tako jednostavno.

'To je proces koji je u tijeku. Do sada smo proizvodili oko 10 radara godišnje, sada nam je cilj preko 20 njih', rekao je Descourvieres.

Tvrtka obnavlja svaki dio proizvodne linije. Tvornica u Limoursu sada ima četiri ispitne komore za fino podešavanje antena, u odnosu na prijašnje tri, i postavila je 17 ispitnih zona za sastavljene radare, u usporedbi s desetak njih prije nekoliko mjeseci.

Kako bi ubrzao montažu, Thales koordinira sve s dobavljačima. 'Potrebna nam je savršena sinkronizacija pristizanja opreme da bismo izbjegli gubitak i čekanje', rekao je Eric Marceau, potpredsjednik strategije radarskog poslovanja.

Drugi izazov je zapošljavanje radnika. Za izradu radara potrebne su vještine u rasponu od strojarstva do razvoja softvera i znanja o radiofrekvenciji. Osim toga, kao i mnoge takve tvornice, i ova Thalesova nalazi se daleko od gradova.

'Ono što je malo manje lako je dovesti mlade talente u Limours', požalio se Descourvieres, rekavši da bi bilo lakše da je tvornica smještena u otmjenom dijelu Pariza.

Dok europske vlade ozbiljno pristupaju pripremanju svojih vojski za rat, a Ukrajina vodi borbu na život i smrt protiv Rusije, radari za zračni nadzor postali su jedno od ključnih obrambenih oružja.

Thalesovi radarski sustavi, koji su mobilni i obično se postavljaju na kamione, imaju potpuno digitalni radar dugog dometa koji može identificirati ciljeve u rasponu od jako velikih do vrlo malih visina. Prate sve, od niskoletećih taktičkih zrakoplova s ​​visokim manevriranjem do nekonvencionalnih uređaja kao što su dronovi ili krstareće rakete.

Osim toga, Thalesovi radari ključan su element pokušaja Francuske da produbi obrambene veze sa zemljama koje su nedavno bile pod kontrolom Rusije.

Proteklih mjeseci Pariz je prodao tri GM-a 200 Armeniji i jedan Moldaviji — što je prvi put da je ta zemlja kupila zapadnu vojnu opremu. Moldavija bi trebala dobiti još jedan radar, a financirat će ga Europski fond za mir.