PRIORITETI

Nova portugalska konzervativna vlada vratila državne simbole u svoj logo

03.04.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Nova portugalska vlada svojim je prvim ukazom u petak vratila portugalske heraldičke simbole na službeni logo, nakon što su prethodnici uveli "inkluzivniji i sekularniji logo"

Među simbolima su armilarna sfera, rana astronomska naprava koju su koristili moreplovci, pet štitova koji simboliziraju muslimanske kraljeve koje je porazio portugalski kralj Alfonso I. u 12. stoljeću i sedam dvoraca koji su tijekom rekonkviste Pirenejskog poluotoka vraćeni od Maura.

Svi simboli nalaze se na portugalskoj zastavi, a ministar Antonio Leitao Amaro rekao je na konferenciji za medije da su ti simboli "ključni za naš identitet, našu povijest i kulturu".

Prošle godine socijalistička je vlada uvela pojednostavljeni logo sa žutim krugom između zelenog i crvenog pravokutnika. Pritom se vlada pozvala na inkluzivnost i "vizualnu zbijenost" koja nije praktična.

Dok su neki Portugalci pozdravili vraćanje starih simbola na društvenim mrežama, drugi su pisali da bi vlada trebala imati druge prioritete u jeku rasta životnih troškova.