težak start

Nova češka vlada preuzima dužnost u jeku porasta cijena i novog vala covida

17.12.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Nova vlada desnog centra češkog premijera Petra Fiale preuzela je dužnost u petak, suočena s rastućom inflacijom i troškovima energije, rekordnim proračunskim deficitima i pandemijom covida-19.

Pedesetsedmogodišnji bivši sveučilišni profesor vodi koaliciju pet stranaka koje se protežu na politički spektar od njegovih fiskalno konzervativnih Građanskih demokrata do liberalnije Piratske stranke koja prvi put ulazi u vladu.

Koalicija preuzima vlast u vrijeme povećanih troškova za kućanstva i novog vala zaraze koronavirusom koji opterećuje bolnice. Također nasljeđuje agendu koja uključuje potencijalni tender za nove jedinice nuklearne elektrane koje stoje milijarde eura.

Nova vlada osigurala je 108 mjesta u 200-članom donjem domu na izborima u listopadu, dajući joj snažnu većinu.

No suočava se sa žestokim protivljenjem stranke odlazećeg premijera Andreja Babiša ANO, najveće pojedinačne skupine u parlamentu, i krajnje desnog SPD-a.

Plan smanjenja potrošnje u proračunu za 2022. za 3,58 milijardi dolara prvi je veliki test: strane se moraju dogovoriti o mjerama štednje i upravljati proračunom u kojem su obvezne stavke potrošnje skočile posljednjih godina zbog brzog rasta mirovina i javnih plaća.

Fiala je ovaj tjedan izbjegao mogući sukob dogovorom o imenovanju vlade s češkim predsjednikom Milošem Zemanom.

Protivio se tome da Jan Lipavski (36) iz Piratske stranke bude imenovan ministrom vanjskih poslova.

Zeman je imao rezerve zbog stajališta Lipavskog prema Izraelu, dugogodišnjem češkom savezniku, i njegovu hladnijem stajalištu prema Višegradskoj skupini koja uključuje Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

U koalicijskom programu navodi se da će zemlja nastaviti razvijati strateško partnerstvo s Izraelom i da će suradnja s Višegradskom skupinom, koja je ujedinjena u tvrdom stavu protiv ilegalne migracije u Europskoj uniji, biti ključna u odnosima.

Koalicija je također naglasila suradnju s "demokracijama" u svijetu, poput Tajvana ili Japana u Aziji, te želi revidirati odnose s Rusijom i Kinom, dvjema državama s kojima je Zeman u prošlosti tražio dublje veze.