kraj agonije u agenciji?

Ne propadne li dogovor, general Turkalj bit će novi ravnatelj VSOA-e: Evo tko je on

04.08.2023 u 19:05

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković u posljednjih godinu dana nisu bili blizu dogovoru oko novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). No, sad je načelni dogovor postignut, a ne iskrsnu li novi problemi, ravnatelj će postati brigadni general Ivan Turkalj

Jedna od dvije obavještajne agencije u agoniji je već gotovo godinu dana, otkad je u rujnu prošle godine predsjednik Milanović izvijestio javnost da je tadašnji ravnatelj Ivica Kinder izgubio njegovo povjerenje, čime je formalno pokrenut postupak njegove smjene. Premijer Plenković, koji uz predsjednika države supotpisuje imenovanja čelnika obavještajnih agencija, prihvatio je Kinderovu smjenu, ali s obzirom na to da se njih dvojica nisu mogli dogovoriti o nasljedniku, Kinder je ostao kao ravnatelj u ostavci deset mjeseci, sve dok mu mandat nije istekao 10. srpnja. Zadnji dan Kinderova mandata predsjednik i premijer uspjeli su se dogovoriti o prijelaznom rješenju, odnosno da će dati ovlast vođenja agencije brigadiru Anti Kujundžiću na mjesec dana. Kujundžić nije dobio potpune ovlasti, već su one bile ograničene na tehničko vođenje.

Proteklih nešto manje od mjesec dana trajali su pregovori na relaciji Pantovčak - Banski dvori i načelni dogovor oko imena je postignut, no čeka se još Milanovićev potpis, a on poručuje da će ga dati kad se usuglasi još određeni broj drugih imenovanja u Oružanim snagama. Ako se postignuti dogovor održi i ne dođe do nekih novih prepreka, novi ravnatelj VSOA-e trebao bi biti brigadni general Ivan Turkalj. Ovaj karijerni vojnik i magistar inženjer građevinarstva rođen je 1967. u Slunju. Diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske 1990., a kao dragovoljac se priključio Zboru narodne garde 2. listopada 1991.

  • +7
Ivan Turkalj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prema podacima Ministarstva obrane, od ulaska u sastav Hrvatske vojske obnašao je niz zapovjednih dužnosti, od zapovjednika inženjerijskog voda, satnije, zamjenika zapovjednika bojne do zapovjednika 38. inženjerijske brigade. Kao zapovjednik postrojbe tijekom obrane Hrvatske prošao je ratišta Slavonije, Banije, Korduna i Dalmacije. U Glavnom stožeru OSRH-a obnašao je, među ostalim, dužnost časnika za vojne vježbe u Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje. 2010. godine upućen je u Ratnu školu, koja predstavlja najviši oblik vojnog školovanja u Hrvatskoj, a koju završava 2011.

>>> Unatoč istragama USKOK-a i aferama smjenjeni ravnatelj VSOA-e ima novi posao

Nakon završene Ratne škole nastavio je obnašati niz dužnosti, pa je tako od 2012. do 2016. bio na dužnosti voditelja Ureda vojnog predstavnika RH u NATO-u u Bruxellesu, a povratkom u Hrvatsku obnaša dužnost pročelnika Kabineta načelnika Glavnog stožera od 1. kolovoza 2016. do 1. listopada 2019., nakon čega preuzima dužnost zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman'. Od izobrazbe u inozemstvu, završio je NATO tečaj za stožerne časnike u Oberammergauu u Njemačkoj 2006. godine i tečaj Leadership and Building Integrity 2018. godine. U Kanadi je pohađao tečaj engleskog jezika 2007. i 2010., koji je uspješno završio.

  • +2
Donedavni ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Za svestrano obnašanje dužnosti tijekom rata i nakon njega odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata, medaljama Oluja i Bljesak te Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina. U čin brigadnog generala promaknut je 5. kolovoza 2019., a zanimljiv je detalj taj što je istoga dana u čin brigadnog generala promaknut i Mijo Validžić, kojeg je Vlada donedavno predlagala za ravnatelja VSOA-e, a kojeg Milanović nije želio supotpisati. Turkalj je tada bio pročelnik Kabineta načelnika Glavnog stožera OSRH, a Validžić zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Turkalja je šira javnost proteklih godina mogla zapaziti u medijskim istupima vezanim za angažman vojske na poplavama ili u pripremama za protupožarnu sezonu, gdje je nastupao kao Zapovjednik operativnog središta Glavnog stožera. Također je istupao s informacijama kada je u prosincu prošle godine na području Voćina pao borbeni lovac MiG-21, kojom je prilikom jedan od dvojice pilota teže ozlijeđen. Prema podacima iz biografije objavljene na stranicama MORH-a, Turkalj živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvoje djece.

Prema dosad objavljenom, čini se da imenovanje Turkalja za novog ravnatelja VSOA-e nije upitno, oko toga se slažu i Plenković i Milanović, no postoji mogućnost da se ono odgodi za neko vrijeme zbog razmirica između Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Naime, Milanović je pristao na imenovanje, no svoj potpis uvjetuje dovršenjem procedure za imenovanja određenog broja časnika na visoke dužnosti u sustavu obrane, a za otezanje s procedurom krivi Banožića. S obzirom na Banožićev odgovor, nije nemoguće da će Kujundžiću 10. kolovoza biti produžen mandat privremenog ravnatelja s ograničenim ovlastima, dok se predsjednik i ministar ne dogovore ili dok jedan od njih dvojice ne popusti, da bi se Turkalja konačno moglo imenovati novim ravnateljem VSOA-e.