PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

Ne mislim kao Bartulica, podržavam zdravstveni odgoj

28.12.2012 u 13:27

Bionic
Reading

O aktualnoj temi zdravstvenog odgoja u školama i podučavanju djece o spolnosti u Novom listu se očitovao i Stjepan Bartulica, povjerenik za vjerske zajednice u Uredu Predsjednika, pa je iznio stavove koji se 'uglavnom poklapaju' s mišljenjem biskupa i udruge GROZD. U kratkom razgovoru za tportal o tim stajalištima svoje viđenje problema dao je predsjednik Republike Ivo Josipović

Dijelite li stajališta svog povjerenika za vjerske zajednice kad je u pitanju zdravstveni odgoj?

U svom intervjuu na HTV-u gospodin Bartulica je i sam naglasio da je Predsjednik drugog svjetonazora. Kao predsjednik Republike, u Uredu okupljam ljude različita svjetonazora, upravo zato da bih imao mogućnost upoznati se s različitim razmišljanjima u pluralnom društvu kakvo je naše. Naravno, o pojedinim pitanjima, pa i o zdravstvenom odgoju, zauzimam svoje stanovište. Gospodin Bartulica me upoznao sa svojim stanovištem o zdravstvenom odgoju te tražio dozvolu za javni nastup. Smatram da, u načelu, moji suradnici imaju pravo javno iznositi svoja stanovišta, pa i kada se razlikuju od mojih.

Mogu reći da podržavam uvođenje zdravstvenog odgoja i smatram da je zdravstveni odgoj, uključivši i poučavanje o spolnosti, važno unapređenje obrazovnog sustava. U pogledu polemika koje se vode, smatram da su one izraz otvorenosti i demokratičnosti društva i da potiču građane i civilno društvo, uključujući i Katoličku crkvu, da o ovome, a i o svakom drugom pitanju, javno i otvoreno iznose svoja stanovišta. Na kraju, odluku će, sukladno svojim ustavnim ovlastima i odgovornostima, donijeti Vlada i Sabor.

Kakvo je vaše stajalište o spornom 'četvrtom modulu' koji se odnosi na 'spolnu/rodnu ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje'?

Podržavam uvođenje u obrazovni proces informiranja mladih o spolno odgovornom ponašanju te afirmaciju ideje o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti. Bilo bi dobro da je javnosti dostupan i udžbenik, odnosno priručnik iz kojega bi građanima bilo potpuno jasno o kojim se sadržajima i idejama radi, da nije riječ o svjetonazorskim pitanjima u užem smislu riječi. Isto tako, i oponenti 'četvrtom modulu' bolje bi mogli artikulirati svoje primjedbe i prijedloge, a podržavatelji sugerirati poboljšanja.

234232,234270,234148,233956
Može li predsjednik svojim autoritetom posredovati između Vlade i Crkve te pokušati smiriti tenzije?

Kao predsjednik podržavam dijalog, posebno o osjetljivim društvenim i moralnim pitanjima i preporučujem da se nastavi javna rasprava, pa i neposredni kontakti Ministarstva s predstavnicima svih zainteresiranih građana i organizacija, kako oponenata, tako i podržavatelja zdravstvenog odgoja. Najbolji lijek za tenzije je upravo razgovor, pa i o najosjetljivijim pitanjima.