spik i ilab

Milanović razgovarao s udrugama koje pomažu osobama s invaliditetom

08.01.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak sa predstavnicima udruga SPIK i Centrom za integraciju razvoja ILAB, koje promiču i provode aktivnosti za poboljšanje kvalitete života osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Predstavnici udruga predstavile su Milanoviću probleme s kojima se suočavaju te su kao najveći problem naglasili problem istaknule nedostatak adekvatnog prostora za rad.

Milanoviću je predstavljen već rađen projekt izgradnje građevine javne i društvene namjene socijalne djelatnosti – Centra za pružanje usluga u zajednici - koji bi se mogao izgraditi u Odranskom Obrežu, ali za što udruge nemaju financijskih sredstava.

Udruga SPIK - Sve pod istim krovom udruga je roditelja djece s najtežim oblicima invaliditeta i teškoćama u razvoju, a Centar za integraciju razvoja ILAB je udruženje stručnjaka za rehabilitaciju djece s razvojnim teškoćama i cjelokupnu podršku njihovim obiteljima.

Obje udruge pomažu djeci s najtežim oblicima invaliditeta te informiraju njihove roditelje o pravima vezanima za socijalnu i pravnu skrb kao i o mogućnostima liječenja i rehabilitacije djece.

Predstavnice su kazale su da se zbog nemogućnosti odvijanja terapija u postojećim neadekvatnim prostorima udruga rehabilitacijski programi provode u domovima članova udruga, dok se u prostorijama udruga organiziraju edukacije roditelja, studenata s edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te različite edukacije vezane za sve stručnjake koji rade s osobama i djecom najtežim invalidima i djecom s teškoćama u razvoju.