VREMENSKA upozorenja

Pola Hrvatske pod meteoalarmom, loša biometeorološka prognoza

27.03.2024 u 06:59

Bionic
Reading

Danas su na snazi vremenska upozorenja za veći dio zemlje. Za Kvarner i Kvarnerić, te morski pojas sve do srednje Dalmacije oglašen je narančasti meteoalarm zbog jakog juga, poslijepodne u jačanju na vrlo jako, mjestimice moguće i olujno. Žuti alarm za potencijalno opasno vrijeme na snazi je u Istri i na riječkom području, u Lici i dijelu Gorskog kotara, dalmatinskom zaleđu te na krajnjem jugu Hrvatske

Promjenjivo, uz više oblaka na Jadranu i u krajevima uz njega gdje će uglavnom u drugom dijelu dana biti kiše i gmljavine, a lokalno i obilnijih pljuskova. U središnjim predjelima kiša kasno poslijepodne i navečer, a zatim i u istočnim gdje se očekuje najviše sunčanih razdoblja. Vjetar slab i umjeren južni i jugoistočni, u Lici i Podunavlju i jak, navečer u okretanju na jugozapadni. Na Jadranu jugo u jačanju na jako i olujno, poslijepodne najprije na sjevernom dijelu u okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 17 i 22 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U Zagrebu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, kasno popodne i navečer uz kišu. Vjetar slab, poslijepodne i umjeren jugoistočni, navečer u okretanju na prolazno jak jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 18 do 20 °C.

Meteorologinja Tanja Renko prognozirala je za HRT da će u srijedu na istoku Hrvatske uz umjeren, u Podunavlju i pojačan jugoistočnjak temperatura zraka biti viša od prosječne za doba godine. Veći dio dana bit će uglavnom suh i uz dosta sunčanih sati. Malo kiše može samo rijetko pasti ujutro u dijelu Posavine i Srijema, a s jačim naoblačenjem padat će uglavnom potkraj dana i u noći na četvrtak.

U središnju Hrvatskoj kiša će s promjenjivom naoblakom stići ranije, poslijepodne, pa će se dio aktivnosti moći obaviti za suha vremena u prvom dijelu dana. Već od jutra će temperatura zraka biti viša nego u utorak. Na zapadu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, prijepodne uz tek rijetko malo kiše jer glavnina stiže poslijepodne i navečer kad može i zagrmjeti te pasti lokalno i veća količina. Bit će vjetrovito uz jako jugo, poslijepodne u okretanju na jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9 °C u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Istre, te od 10 do 13 °C na sjevernom Jadranu, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 19 °C.

  • +5
Snažno jugo u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Dalmaciji također izražena južina te glavnina kiše u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima s mjestimičnom grmljavinom, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova. Na krajnjem jugu Hrvatske od jutra vrlo promjenjivo, povremeno s kišom te vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo pa će i more biti umjereno valovito prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka razmjerno visoka za doba godine."

I dalje južina, u početku i kiša

'I ostatak tjedna na Jadranu će svakako obilježiti izražena južina, s time i neuobičajeno visoka temperatura zraka, a nakon promjenjivog četvrtka - od petka sunčanije i uglavnom suho. I u unutrašnjosti četvrtak uz mjestimičnu kišu, zatim više suha i sunčana vremena te daljnji porast temperature pa bi za vikend moglo biti i vrlo toplo, no u početku i dosta vjetrovito, posebno do petka', prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti nepovoljne. Uz premještanje frontalnog poremećaja preko naših krajeva, atmosfera će biti nestabilna, osobito na Jadranu gdje uz jak južni i jugozapadni vjetar, meteoropati i kronični bolesnici mogu patiti od glavobolje, razdražljivosti, smanjene koncentracije. Jutro će posvuda biti toplije u odnosu na prethodne dane, a uz dnevni porast temperature zraka i vjetar južnih smjerova, meteoropati mogu osjećati umor i manjak energije. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane nepovoljnim utjecajem vremena. Moguće su poteškoće sa snom u noći na četvrtak.