svečanost u nsk

DHMZ proslavio Svjetski meteorološki dan, u fokusu klimatske promjene

20.03.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Državi hidrometeorološki zavod obilježio je Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda, a na svečanosti u NSK u fokusu su bile klimatske promjene

'Želimo pružiti još kvalitetniju podršku žurnim službama, građanima i gospodarskom sektoru za pravodobnom, točnom i prilagođenom meteorološkom, hidrološkom i klimatskom informacijom. Zato pripremamo projekt kojim ćemo izgraditi suvremeni sustav praćenja klimatskih promjena i njihovih posljedica. Osnažit ćemo računalne kapacitete, izgraditi informacijske sustave za još brže slanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave Ravnateljstvu civilne zaštite, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, MORH-u, Hrvatskim vodama, županijama, građanima', poručio je u uvodnom dijelu svečanosti glavni ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler te istaknuo kako je ključno za ostvarenje svega navedenog nova i funkcionalna zgrada koja će na jednom mjestu objediniti sve službe, djelatnosti i laboratorije DHMZ-a.

Novi projekt, usmjeren jačanju sustava za praćenje klimatskih promjena, predstavlja prirodni nastavak prethodne modernizacije motriteljske infrastrukture DHMZ-a, a priprema se u suradnji s Institutom za vode Josip Juraj Strossmayer, koji je posvećen unaprjeđenju kvalitete vodnih resursa.

'Bez predanog rada svih zaposlenika DHMZ-a, uspješan završetak jedne faze modernizacije i priprema za sljedeći korak ne bi bili mogući. I dalje ćemo nastaviti poboljšavati njihove radne uvjete i kako bismo stvorili poticajno radno okruženje za naših 332 kolegica i kolega diljem Hrvatske, zaključio je Güttler.

U uvodnom dijelu okupljenima se, u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, obratila i Branka Pivčević Novak, v.d. ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti. 'U Hrvatskoj radimo na uspostavi zakonodavnog okvira u skladu sa smjernicama EU kako bismo uspješno proveli zelenu tranziciju Hrvatske u klimatskih neutralno društvo. Surađujući sa svim sektorima i relevantnim stručnjacima, posebno ističemo dobru suradnju s DHMZ-om čija je podrška važna za uspješnu provedbu mjera prilagodbe i ublažavanja, istaknula je Pivčević Novak.

Ove dvije važe strategije u suočavanju s izazovima klimatskim promjena bile su i tema središnjih predavanja svečanosti.

Iako je ublažavanje globalni zadatak, važno je da svaka država, pa tako i Hrvatska, doprinese smanjenju emisija stakleničkih plinova, ubrza svoj prelazak na obnovljive izvore energije i poveća energetsku učinkovitost u svim područjima. Klimatske promjene negativno utječu na mnoge sektore gospodarstva, a jedan od njih je energetika.

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar u svom je predavanju na temu Hrvatskog puta prema klimatskoj neutralnosti istaknuo kako Hrvatska pritom slijedi smjernice izložene u Europskom zelenom planu kojim se želi postići klimatska neutralnost do 2050. godine. Postizanje tog cilja nalaže potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu, prometu i industriji. Jakšić je naglasio kako na tom putu nisu ništa manje važni zaštita prirode i očuvanje biološke raznolikosti, kao i integriranje klimatskih aspekata i u ona područja koja do nedavno nisu bila predmet energetskih politika, poput poljoprivrede, turizma ili urbanističkog planiranja.

Ključnu važnost za prilagodbu klimatskim promjenama i smanjenju rizika od katastrofa imaju sustavi za prognozu i upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave. Upravo je to jedna od najvažnijih zadaća i nadležnosti DHMZ-a kojom se štite životi, zdravlje i sigurnost građana Hrvatske, njihova imovina i okoliš. Za jačanje otpornosti našeg društva na sve intenzivnije i učestalije poplave, požare, suše, olujna nevremena važna je podrška koju DHMZ pruža žurnim službama, prvenstveno Ravnateljstvu civilne zaštite i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

O podršci stručnjaka DHMZ-a govorila je dr. sc. Tanja Renko, meteorologinja s impresivnim akademskim i profesionalnim dostignućima i voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a.

Podsjetila je kako stručnjaci DHMZ-a imaju ključnu ulogu u prilagodbi i ublažavanju pripremajući klimatske podloge i izvješća, razvijajući razne alate i produkte neophodne među ostalim i za procese izdavanja upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave. Uskom suradnjom s Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Nacionalnom Središnjicom za traganje i spašavanje na moru, Hrvatskim vodama i mnogim drugima zadaća je DHMZ-a pružiti pravovremene informacije kako bi se žurne službe pripremile, a građani zaštitili od opasnih meteoroloških i hidroloških pojava.

U nastavku svečanosti glavnom ravnatelju DHMZ-a, dr. sc. Ivanu Güttleru, uručen je certifikat ISO 9001:2015 za klimatske servise DHMZ-a. Naime, od 187 država članica Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Hrvatska, koju predstavlja DHMZ, bila je jedna od ukupno 11 zemalja uključenih u pilot projekt uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u klimatske servise i prva koja je uspješno završila proces certifikacije. Potvrda je to posvećenosti DHMZ-a u pružanju visokokvalitetnih usluga i produkata širokom krugu svojih korisnika, od tijela javne vlasti i žurnih službi do građana.

Osim angažmana zaposlenika Službe za klimatologiju i Službe za obradu i kontrolu podataka, predvođenih voditeljicama timova mr. sc. Melitom Perčec Tadić i dr. sc. Tanjom Likso, važnu podršku u postizanju ovog cilja imali su i stručnjaci Helen Tseros i Bryan Boase iz Australskog ureda za meteorologiju te Amir H. Delju iz Svjetske meteorološke organizacije. Certifikat ISO 9001 glavnom ravnatelju DHMZ-a uručila je Jelena Gruja iz certifikacijske kuće DNV Adriatic.

U završnom dijelu svečanosti, već tradicionalno, dodijeljena su priznanja Hrvatskog meteorološkog društva i Državnog hidrometeorološkog zavoda. Predsjednica Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) Vesna Đuričić i tajnik Društva Nikola Vikić-Topić dodijelili su priznanja u pet kategorija: studentu meteorologije za postignute rezultate – Domagoju Doličkom, mladom meteorologu za postignute rezultate; dr. sc. Branimiru Omaziću, za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke; Krešimiru Čaniću, za značajan doprinos radu i razvitku HMD-a; dr. sc. Damjanu Jeliću i za životno djelo mr. sc. Janji Milković.

Na samom kraju svečanosti Vjeran Magjarević, voditelj Područne meteorološke službe Zagreb zahvalio je, u ime DHMZ-a, dugogodišnjim meteorološkim motriteljima na savjesnom i kontinuiranom radu, i to na 50 godina Nediljki Ban (KŠP Dugopolje) i Marku Petroviću (KŠP Skradin), na 40 godina Barici Korša (KŠP Čvrstec) i Katarini Marenčić (KŠP Zaistovec), te na 30 godina Stjepanu Matiću (KŠP Velika Kosnica) i Darku Puljeku (KMP Valpovo – Tiborjanci).

Tema ovogodišnje svečanosti obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda, Predani klimatskoj akciji, naglasila je važnost transformacije Hrvatske u klimatski neutralno društvo kako bismo oblikovali sigurnu i održivu sadašnjost, ali i budućnost za generacije koje tek dolaze.