drugi izborni krug

Nakon višemjesečnih prijepora: Miroslav Delić novi direktor splitskog 'Vodovoda'

11.08.2023 u 18:00

Bionic
Reading

Skupština splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija u petak je za novog direktora izabrala Miroslava Delića čime su okončani višemjesečni prijepori između vlasnika o izboru čelnog čovjeka te komunalne tvrtke

Za Delića je glasovalo šestoro od ukupno 13 članova Skupštine, što je više od jedne trećine koliko je bilo dovoljno za izbor u drugom krugu glasovanja, doznaje se od predsjednika Skupštine Antonija Kuzmanića.

Zakonom o vodnim uslugama i Društvenim ugovorom Vodovoda i kanalizacije Split regulirano je da je u drugom izbornom krugu potrebna trećina od ukupnog broja članova Skupštine, odnosno minimalno pet od 13 članova", dodao je Kuzmanić. Podsjetio je da je da Delić na Skupštini prije mjesec dana nije dobio potrebitu većinu pa je danas organiziran drugi izborni krug.

Vlasnici tvrtke su grad Split s većinskim udjelom od 56,83 posto, te gradovi i općine Kaštela, Solin, Trogir, Lećevica, Klis, Dugopolje, Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta i Prgomet.

Kuzmanić je objasnio kako su za Delića glasovali Grad Split (stranka Centar) te tri predstavnika općina i gradova čiji su predstavnici nestranački, kao i predstavnik Trogira (SDP) i Lećevice (HDZ).

Među preostalih sedam vijećnika šest su članovi HDZ-a od kojih dva nisu bila nazočna a četiri su bila nazočna ali su glasovali protiv.

Delić je donedavno obnašao dužnost direktora Prometa, a po pisanju Slobodne Dalmacije najnovijim imenovanjem uspjelo mu je nešto što se nikad nije dogodilo u Splitu - da su ga tri različite političke opcije na vlasti tražile da preuzme vođenje triju različitih komunalnih tvrtki. Delić je bio dva mandata direktor Čistoće, nakon čega je zbog alarmantnog stanja premješten u "Promet".