što se to događa?

Nakon što su srušili niz misterioznih objekata, Amerikanci osnivaju tim koji će proučavati NLO-e

14.02.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Poslije niza zbunjujućih incidenata u kojima je vojska Sjedinjenih Američkih Država oborila tri neidentificirana leteća objekta, Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da će osnovati tim za koji se očekuje da proučavati leteće objekte i kalkulirati potencijalne sigurnosne rizike koje oni predstavljaju

Nova skupina, stvorena po nalogu savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, bit će sastavljena od elemenata Pentagona, Savezne uprave za zrakoplovstvo, Ministarstva domovinske sigurnosti i drugih vladinih agencija, citira The Wall Street Journal objavu američkih vlasti.

Skupina će razmotriti 'šire političke implikacije' objekata za njihovo otkrivanje, analizu i uklanjanje, rekao je u ponedjeljak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. Poručio je i da će svaki dio vlade udvostručiti napore da shvati i ublaži te događaje.

Pentagon je 4. veljače oborio ono što su opisali kao veliki kineski špijunski balon, što ih je navelo da započnu pomnije promatrati druge objekte u svom zračnom prostoru. Američki vojni zrakoplovi proteklih dana oborili su tri neidentificirana leteća objekta, dva u SAD-u i jedan iznad kanadskog zračnog prostora.

Za razliku od balona, koji je lebdio na više od 18 tisuća metara, sva tri objekta letjela su na puno nižim visinama, što bi moglo ometati komercijalni i drugi zračni promet. Posljednji je oboren iznad jezera Huron u državi Michigan u nedjelju. Kirby je rekao da trenutno nema drugih poznatih neidentificiranih objekata koji lebde u zračnom prostoru SAD-a.

Ali američki dužnosnici ne mogu objasniti što su to bila ostala tri objekta, čak ni nakon što su ih pomno proučavali u zraku prije nego što su ih srušili.

Neki američki dužnosnici, uključujući čelnika većine u Senatu Chucka Schumera, opisali su u nedjelju ujutro neidentificirane objekte koji su oboreni iznad Aljaske i kanadskog teritorija Yukona kao balone. Američka vojska i dalje ih sve naziva objektima. Prikupljanje nastalih krhotina ometeno je teškim vremenskim uvjetima i terenom. Američki dužnosnici vjeruju da će prve krhotine biti izvučene iz jezera Huron i poslane u laboratorij Federalnog ureda za istrage (FBI) na analizu. Američki dužnosnici do sada su odbili dati bilo kakve slike tih predmeta.

Kirby je otkrio i da je američki predsjednik Joe Biden prvi put dobio izvješće o pitanju neidentificiranih zračnih fenomena na svom predsjedničkom dnevnom brifingu 21. lipnja 2021. Čelnik Sjevernog zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva zračno-svemirske obrane Sjeverne Amerike nije isključio ni mogućnost da su objekti u zraku koje je Pentagon obarao povezani s izvanzemaljcima.

'Pustit ću obavještajnu i protuobavještajnu zajednicu da to otkriju, nisam ništa isključio', rekao je general Glen VanHerck na brifingu kasno u nedjelju.

  • +4
Potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

No tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u ponedjeljak je izjavila da nema nikakvih naznaka izvanzemaljaca ili njihove aktivnosti povezane s nedavno uklonjenim objektima. Pentagon je otkrio da su bili bez ljudske posade i da još ne mogu objasniti kako se napajaju, što pridonosi misteriju tih objekata u zraku.

Vojni dužnosnici odbili su ih opisati kao balone iako su to učinili neki američki dužnosnici.

'Neću kategorizirati ove balone, s razlogom ih zovemo objektima', rekao je general VanHerck bez elaboriranja, iako je natuknuo da bi oni mogli biti neka vrsta balona koji lebdi pomoću plina ili druge vrste pogonskog sustava.

Pentagon je prošlog ljeta osnovao Ured za rješavanje anomalija iz svih domena (AARO), koji je pregledao 366 izvješća o neidentificiranim zračnim fenomenima ili onome što većina ljudi naziva NLO-ima. Od ukupnog broja, u 171 slučaju 'uočene su neuobičajene karakteristike leta ili performanse te zahtijevaju daljnju analizu', navodi se u izvješću Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe.

Budući da je taj ured tajan, Pentagon ne želi reći koliko mu je dodijeljeno sredstava, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Pentagona. Ured je dio Vojnog obavještajnog programa, a on se sastoji od nekoliko ureda i zatražio je 26,6 milijardi dolara za proračun za fiskalnu godinu 2023. Senatorica Kirsten Gillibrand, koja je vodila inicijativu u Kongresu za uspostavu AARO-a i predsjeda pododborom za nove prijetnje unutar Senatskog odbora za oružane snage, rekla je da namjerava održati javnu raspravu o tom pitanju. Svrha stvaranja AARO-a, rekla je Gillibrand, jest osigurati to da članovi službe više nisu stigmatizirani zbog prosljeđivanja i izvješćivanja o neidentificiranim fenomenima u zraku te osigurati da nema odmazde. 'To je ono što zakon zahtijeva. I kao posljedica toga vidjeli smo velik porast u izvješćivanju u posljednjih godinu i pol', rekla je Gillibrand.