analizira denis avdagić

Iznad SAD-a gomilaju se neidentificirani leteći objekti: Što sve znamo o njima i koliko su zapravo opasni?

13.02.2023 u 16:19

Bionic
Reading

Obaranje golemog kineskog balona uz obalu SAD-a, koje je pratilo obaranje dvaju manjih objekata iznad Aljaske i Kanade te još jednog iznad Michigana u nedjelju – izazvalo je zabrinutost za sigurnost Sjeverne Amerike i dodatno zategnulo odnose s Kinom

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić kaže da je kineski balon, kao uvod u cijelu priču, promijenio pristup objektima koji se sporo kreću u svim članicama NATO-a te se sada pomnije prate i oni koji nemaju istu reakciju na radarima kao što to imaju brze letjelice. 'Moguće je da prije takvi objekti nisu bili detektirani, a moguće je i da jesu, ali se nije radila tolika drama oko njih', kazao je Avdagić.

Priča počinje krajem siječnja, kada je divovski kineski balon – za koji su američki dužnosnici rekli da je namijenjen nadzoru – danima lebdio američkim nebom prije nego što ga je 4. veljače oborio mlažnjak F-22 u blizini obale Južne Karoline. Kina je inzistirala na tome da se radilo o meteorološkom balonu koji je skrenuo s rute.

Prema informacijama koje je objavio Pentagon, imao je gondolu veličine triju autobusa i tešku više od tone, a bio je opremljen s više antena i dovoljno velikim solarnim pločama za napajanje nekoliko senzora za prikupljanje obavještajnih podataka, piše The Guardian.

Zatim su u petak 10. veljače američki borbeni zrakoplovi srušili još jedan objekt u blizini sjeverne Aljaske, objavila je vojska, dodajući da je to bilo 'unutar suverenog zračnog prostora SAD-a i iznad teritorijalnih voda SAD-a'. Nedostajao mu je bilo kakav sustav pogona ili kontrole, rekli su odgovorni.

U subotu je američki mlažnjak F-22, po zapovijedi dužnosnika SAD-a i Kanade, oborio 'zračni objekt na velikim visinama' iznad kanadskog središnjeg teritorija Yukona, oko 160 kilometara od američke granice, poručivši da predstavlja prijetnju civilnim letovima. Kanada ga je opisala kao cilindričan i manji od prvog balona. Ministrica obrane te države Anita Anand nije željela nagađati o tome potječe li iz Kine.

Dužnosnici su za drugi i treći objekt rekli da su bili veličine Volkswagenove Bube. U nedjelju je američki predsjednik Joe Biden naredio američkim ratnim zrakoplovima da obore neidentificirani objekt iznad jezera Huron u Michiganu 'iz preventivnog opreza', rekao je visoki dužnosnik administracije.

Objekt je opisan kao osmerokutna struktura s koncima koji vise s njega i nije se smatrao vojnom prijetnjom bilo čemu na zemlji, ali je mogao predstavljati opasnost za civilno zrakoplovstvo jer je letio na oko 6000 metara visine, rekao je dužnosnik.

Čelnik većine u američkom Senatu Charles Schumer, kojeg je Bidenova administracija izvijestila o incidentu kod Yukona, rekao je u nedjelju - prije incidenta na jezeru Huron - da su prethodna dva objekta vjerojatno bili baloni, 'ali mnogo manji od prvog', a oba su letjela na oko 12.200 metara visine. Samo je prvi predmet do sada pripisan Pekingu. Američki vojni zapovjednik zadužen za obranu zračnog prostora rekao je u nedjelju da ne može utvrditi kako su posljednja tri objekta oborena u posljednja tri dana bila u zraku, dodajući da ih ne naziva balonima s razlogom.

Vanjskopolitički analitičar Avdagić kazao je za tportal da je veliko pitanje o čemu se točno radi. Jesu li ti objekti civilni ili vojni te iz koje su države?

'Ne zaboravimo, kada govorimo o SAD-u, da tamo postoji mnoštvo ljudi koji imaju svoje civilne projekte, pogotovo kada se radi o balonima u meteorološkim ili drugim ispitivanjima. Imate brojne ljude koji mogu i sami, a da tu nije umiješana država, testirati i podizati objekte u visoke dijelove atmosfere. Tehnologija meteoroloških balona je prilično jeftina i jednostavna ako mjerite samo najosnovnije stvari. Mogu to biti relativno mali baloni, ali oni su veličine osobnog automobila kada se radi o meteorološkim balonima. To je dosta važno za razumijevanje ove priče i toga zašto ona ne mora biti zabrinjavajuća ni jako bitna, osim u segmentu da se promijenio pristup, prije svega SAD-a, detekciji i reagiranju na takve letjelice. Dok nisu identificirane, one su NLO, što ne treba brkati s izvanzemaljcima', istaknuo je Avdagić.

Stručnjak je kazao da su, ako se u svim slučajevima radi o balonima, same rakete kojima su rušeni skuplje od njih. 'Ako se radi o letjelicama koje služe špijuniranju i gledanju kako rade američki radari, naravno da će ih skidati. Amerikanci su ostavili prvi balon u zraku neko vrijeme da bi i oni testirali, odnosno pratili i analizirali kako funkcionira', objasnio je naš sugovornik.

Što je pronađeno do sada? Vojni timovi koji rade iz zrakoplova, brodova i mini podmornica pretražuju plitke vode kod Južne Karoline u potrazi za prvim objektom, a vojne slike pokazuju izvlačenje velikog komada balona. Federalni ured za istrage (FBI) preuzeo je ostatke radi analize.

  • +4
Potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Operacije izvlačenja drugog objekta nastavljaju se na morskom ledu u blizini Deadhorsea na Aljasci. 'Arktički vremenski uvjeti, uključujući hladnoću vjetra, snijeg i ograničenu dnevnu svjetlost, otežavajući su faktor', rekla je vojska. Timovi za izvlačenje uz podršku kanadskog patrolnog zrakoplova CP-140 traže ostatke trećeg objekta u Yukonu, rekla je Anand u subotu.

Pentagon je objavio da FBI blisko surađuje s kanadskom policijom.

Očekuje se da će američko vojno osoblje, opremljeno specijalnom ronilačkom opremom dizajniranom za ekstremno hladne vode jezera Huron u Michiganu, biti brzo raspoređeno u potragu za dijelovima uništenog četvrtog objekta.

Otkud sada toliko objekata? Sjedinjene Države rekle su da su baloni dio 'flote' koja se protegla na pet kontinenata. Neki analitičari kažu da bi to mogao biti početak velikog kineskog nadzora usmjerenog na strane vojne kapacitete prije mogućih napetosti oko Tajvana u narednim godinama.

Dužnosnici su rekli da se sada zna da su tri balona nakratko preletjela teritorij SAD-a tijekom administracije Donalda Trumpa – u to vrijeme nisu otkriveni – a jedan ranije tijekom Bidenova mandata.

Kako to utječe na američko-kineske veze? Sjedinjene Države odustale su od posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini, čiji je cilj bio stabilizirati ozbiljno zategnute odnose, te su sankcionirale šest kineskih subjekata za koje se vjeruje da podupiru programe vojnih špijunskih balona.

Peking je osudio obaranje prvog balona, rekavši da je time 'ozbiljno prekršena međunarodna praksa'. Zadržali su pravo 'korištenja potrebnih sredstava za rješavanje sličnih situacija'.

'Ako sve ostane na ovoj razini, bez obzira što se spominju neki cilindrični oblici, i to bi mogli biti neki baloni. Ako je to na toj razini, onda nije nimalo dramatično, a ako se radi o nečemu drugom, onda će to biti prilično revolucionaran moment za čitavo čovječanstvo', uz smijeh je zaključio Avdagić.