PREKID VATRE

Na peti dan primirja Hamas pustio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika

28.11.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Hamas je u utorak oslobodio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika, na peti dan produženog šestodnevnog primirja između militantne palestinske skupine Hamas i Izraela.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da je 12 talaca prevezeno iz Gaze, a izraelska vojska potvrdila je da se deset izraelskih građana i dva stranca nalaze s njihovim specijalnim snagama na izraelskom teritoriju.

Taoci su među oko 240 osoba koje je Hamas zatočio tijekom upada u južni Izrael 7. listopada u kojem je prema izraelskim procjenama ubijeno 1200 osoba. U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 15.000 ljudi, rekle su zdravstvene vlasti Gaze.

U snimkama uživo na televiziji Al Jazeera u utorak se mogao vidjeti autobus s palestinskim zatvorenicima kako napušta izraelski zatvor Ofer u okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je rekao da je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika iz Ofera i pritvora u Jeruzalemu. Ranije je rečeno da se radi o 15 žena i 15 tinejdžera, prema riječima Palestinskog zatvoreničkog kluba, poluslužbene organizacije.

Al Jazeera je izvijestila da su Palestinci stigli u Ramalu i Jeruzalem, gradove na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, koje posreduje u sukobu, rekao je da je među izraelskim taocima devet žena i jedno dijete.

Neke od talaca predale su brigade Al Quds, oružano krilo pokreta Palestinski islamistički džihad, rečeno je na Telegramu.

Primirje je Gazi donijelo prvi predah nakon sedam tjedana borbi i bombardiranja u kojem je veći dio Gaze pretvoren u ruševine. Trebalo je isteći u noći na utorak, no obje strane su dogovorile produžetak kako bi oslobodile više izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.

Izrael je rekao da bi se primirje moglo produžiti i dulje, ako bi Hamas nastavio puštati barem deset izraelskih talaca dnevno.

Ukupno je zasad od početka primirja Hamas pustio 81 taoca, uključujući 60 izraelskih žena i djece te 21 stranog državljanina. Među stranim državljanima su uglavnom tajlandski plantažni radnici.

Izrael je prije posljednjeg puštanja u utorak oslobodio 150 zatvorenika.