abas objavio

Palestina će preispitati odnose sa SAD-om nakon glasanja u UN-u

20.04.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u subotu je najavio da će palestinske vlasti "preispitati svoj odnos" s Washingtonom nakon što je SAD četvrtak uložio veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim narodima.

"Palestinsko vodstvo preispitat će bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama da bi zajamčilo očuvanje interesa našega naroda, naših ciljeva i prava", rekao je predsjednik Abas u intervjuu za palestinsku novinsku agenciju Wafu.

Palestinci, koji od 2012. u UN-u imaju status "države nečlanice promatrača" zatražili su od Vijeća sigurnosti da prihvati to da "palestinska država", koju je već priznala većina zemalja, dobije i svoje "legitimno" mjesto u toj instituciji.

No Sjedinjene Države, koje su učinile sve da bi glasanje o tome odgodile, nisu oklijevale da iskoriste pravo veta kojim se redovito koriste kako bi zaštitile izraelske saveznike.

Američki veto je "potaknuo je neviđen gnjev među Palestincima i stanovnicima regije, koja se sada 'gura' prema još većoj nestabilnosti, kaosu i terorizmu", upozorio je predsjednik Abas.

Stoga palestinske vlasti kane "razviti novu strategiju" da bi potvrdile svoje odluke na "neovisan način te će slijediti palestinski projekt, a ne američku viziju", kazao je.