NEZAVISNA LISTA DAMIRA GAŠPAROVIĆA

'Minimalac ćemo povećati na 2800 kuna neto'

29.11.2011 u 23:36

Bionic
Reading

Za pokretanje gospodarskog oporavka Hrvatske ključno je što skorije suočavanje s problemima koji tište hrvatske gospodarstvenike, a koji nisu nerješivi, poruka je s danas održane tiskovne konferencije Nezavisne liste Damira Gašparovića

'Nemogućnost naplate potraživanja, rad na crno i nelojalna konkurencija, nekontrolirani uvoz te nerealni uvjeti za dobivanje poslova putem javne nabave neki su od ključnih problema koji muče hrvatske gospodarstvenike. Te probleme treba ubrzo riješiti želimo li konačno pokrenuti gospodarski oporavak Hrvatske, a postoje načini da se to napravi', rečeno je na konferenciji.

Uz nelikvidnost, kao jedan od ozbiljnih problema hrvatskog gospodarstva tu je i problem sporog sudstva. 'Od poduzetnika se očekuje da unaprijed plati PDV iako svoje proizvode i usluge često ne može naplatiti u roku od 90 pa i 180 dana. Tu zakazuje i zakonodavstvo koje ne pospješuje naplatu potraživanja s obzirom da sudska ročišta traju po pet godina', istaknuto je nadalje na konferenciji.

S obzirom da je država najveći dužnik, NL Damira Gašparovića planira formirati fond za 'prebijanje potraživanja između države i poduzetništva kako bi oni mogli nastaviti s radom i novim zapošljavanjem'. "Na ovim izborima pojavilo se puno stranaka i nezavisnih lista, no tu je potrebno izdvojiti puke ideje od realno ostvarivih ciljeva, kao što je formiranje ovoga fonda koji bi izuzetno smanjio nezaposlenost', kazala je Sandra Bršec Rolih, kandidatkinja NL Damira Gašparovića, poručivši kako 'samo obrtnici, mali i srednji poduzetnici u ovome trenutku mogu doprinijeti novom zapošljavanju'.

Poduzetnik Mladen Visković posebno se osvrnuo na razvoj energetike kao pretpostavku razvoja industrije, turizam koji je, smatra, važna gospodarska grana koju je moguće dodatno osnažiti, dok bi nove investicije, po njemu, trebale biti oslobođene poreza.

Nositelj liste Damir Gašparović napomenuo je da njegov program predviđa povećanje minimalne plaće na 2800 kuna neto te izjednačavanje mirovina s troškovima života.