nužne promjene

Pokret za modernu Hrvatsku za hitno formiranje državnog zemljišnog fonda

12.04.2024 u 14:40

Bionic
Reading

Pokret za modernu Hrvatsku u petak je istaknuo glavne političke prioritete među kojima su istaknuli hitnost formiranja državnog zemljišnog fonda jer od 2023. stranci mogu kupovati hrvatsko poljoprivredno zemljište

Naglasili su kako je upravo u tijeku borba za 38 000 hektara zemljišta Belja i Vupika te da se strategija Pokreta zasniva na zdravoj hrani, čistoj vodi, čistom moru i zdravom okolišu.

Damir Gašparović, predsjednik stranke i nositelj liste u 6. Izbornoj jedinici, rekao je da je sadašnji program nastavak promišljanja od prije četiri godine.

Pokret za modernu Hrvatsku zauzima se za bolje korištenje hrvatskog prometnog položaja što u praksi znači ubrzanu izgradnju nizinske pruge od Rijeke do mađarske granice, dizanje brzina na koridoru X (pruga Zidani Most-Tovarnik) za brzine od 240 km na sat te ubrzanu izgradnju transportne plinske mreža.

Prihodi od tih projekata snažno će uticati na rast zaposlenosti i BDP-a.

Stranka upozorava i na probleme s kojima se suočavaju mladi, naglasivši da se dosta mladih počelo vraćati, ali strašno velik problem im predstavljanje skupi najam stanova i sve skuplji kvadrati ako stan žele kupiti.

Stoga Pokret za modernu Hrvatsku promišlja mjere za stambeno zbrinjavanje mladih. Smatraju da se uloga APN-a se mora promijeniti i da on ne smije biti generator rasta cijena stanova.

Naglasili su kako mladi moraju moći dobiti državne, socijalne stanove u najam ali i mora se stvoriti baza desetaka tisuća nekretnina diljem Hrvatske koje bi preuzeo APN i ponudio mladima i ostalim građanima za 1 euro na rok od deset godina, nakon čega bi ta nekretnina prošla u vlasništvo korisnika.

Pokret za modernu Hrvatsku smatra da ako želimo promjene nužno je da što više građana, a pogotovo mladih, izađe na izbore.

Istaknuo je kako se moraju stvoriti uvjeti da Hrvatska postane zemlja povratka za sve one koji su se bili prisiljeni iseliti te zemlja nade za one koji Hrvatsku vide kao priliku za bolji život.