slab odaziv

Marija Kušmiš izabrana za gradonačelnicu Novske, protukandidatkinju potukla do nogu

12.06.2022 u 21:52

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u nedjelju novoizabranoj gradonačelnici Novske Mariji Kušmiš, kandidatkinji HDZ/HSS-a na uvjerljivoj pobjedi u prvom krugu izbora. "Radujem se našoj suradnji za boljitak Novske i Sisačko-moslavačke županije", napisao je Plenković na Twitteru

Marija Kušmiš, kandidatkinja HDZ-a i HSS-a, nova je gradonačelnica Novske, a njen zamjenik je Siniša Kesić, odlučili su birači na nedjeljnim, prijevremenim izborima u tom gradu. Pobijedila je protukandidatkinju iz SDP-a Valentinu Opić, s oko 82 posto dobivenih glasova.

Novljani su prijevremeno birali gradonačelnicu jer je bivši gradonačelnik, HDZ-ov Marin Piletić, nedavno imenovan ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Odziv birača bio je relativno slab, od 10. 663 birača, koliko ih je bilo u popisu, glasovalo ih je 2.706 ili 25,38 posto. Važećih je listića bilo 2.605 odnosno 96,27 posto, a nevažećih 101 odnosno 3, 73 posto.

Od toga broja Marija Kušmiš je dobila 2.219 glasova, a Opić 386, rekla je Hini u nedjelju navečer predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Novske Ivanka Zečević Šolta. Prigovora na izbore nije bilo, sve je proteklo po pravilima, rekla je Zečević Šolta.

Uvjerljivu pobjedu na prijevremenim izborima također je komentirao i HDZ te prenio Kušmišinu izjavu. "Dobili smo povjerenje da nastavimo raditi Odvažno za Novsku i da od našeg grada stvorimo još ugodnije mjesto za život", rekla je novoizabrana gradonačelnica.

Kušmiš je dodala kako je u mandatu njenog prethodnika Piletića dovršena aglomeracija, povučeno je više od 200 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, povećan je broj djece te izgrađen novi vrtić. "Uz pomoć Vlade otvorili smo i mnoga radna mjesta - to je politika kontinuiteta HDZ-a u Novskoj", poručila je.

Piletić, ministar i predsjednik HDZ-a Novska, istaknuo je kako je Kušmiš "jamac daljnjeg gospodarskog razvoja i digitalne transformacije Novske koja je prerasla u središte inovacija i suvremenih tehnologija".