izlazna anketa

Udarac Tusku: Poljska nacionalistička oporba PiS vodi na lokalnim izborima

07.04.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Nacionalistička oporbena stranka Pravo i pravda (PiS) vodi na lokalnim izborima u Poljskoj, pokazala je izlazna anketa u nedjelju, što je udarac ambicijama premijera Donalda Tuska da učvrsti vlast

Ako budu potvrđeni, rezultati bi uništili Tuskove nade da će dovesti svoju Građansku koaliciju (KO) do prvog mjesta na izborima neovisno o svojim partnerima u vladajućoj koaliciji.

Iako je PiS bio ispred KO-a, još uvijek je znatno zaostajao za kombiniranim rezultatom triju grupacija koje čine koalicijsku vladu. PiS je dobio 33,7 posto, prema izlaznoj anketi Ipsosa, ispred KO-a koji je imao 31,9 posto.

Ostale grupacije u vladi, Treći put desnog centra i Ljevica osvojile su 13,5 posto odnosno 6,8 posto.

Poljaci su birali članove 16 regionalnih skupština - čiji sastav otprilike odražava podršku glavnim strankama - kao i tisuće lokalnih vijećnika i gradonačelnika.

Tusk je došao na vlast nakon nacionalnih izbora u listopadu uz obećanja da će preokrenuti demokratsko nazadovanje, povećati prava žena i manjina i popraviti veze sa zapadnim saveznicima Poljske koje su postale zategnute pod prethodnom vladom.

PiS je bio prvi na izborima u listopadu, ali je izgubio većinu, a u posljednje vrijeme stranku i njezine saveznike muče unutarnji sukobi.

Bruxelles pozorno prati kako stoji Tuskova koalicija dok se suočava s izborima za Europski parlament u lipnju. Istraživanja javnog mišljenja diljem Europe pokazuju da će populistička desnica imati dobre rezultate.