riječ ministra

Malenica brani Lex AP: Nije dobro da se suđenje odvija u javnosti

06.03.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica branio je u srijedu uvođenje u Kazneni zakon novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja informacija iz istraga, rekavši da se time štiti presumpcija nevinosti te da nije dobro da se kazneni postupci vode u javnosti

Izmjenama želimo osigurati presumpciju nevinosti, da se postupak vodi pred sudom a ne u javnosti, da se ne događa da se na temelju određenih informacija stvara dojam da je osoba kriva prije nego je započeo kazneni postupak, poručio je Malenica u saborskoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona, te zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji.

"Od uhićenja do presude je dug put, koja na kraju može biti i oslobađajuća te nije dobro da se suđenje odvija u javnosti”, naglasio je.

Istaknuo je kako cilj novog kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje nije ograničavanje medijskih sloboda već sankcioniranje onih koji u obavljanju dužnosti neovlašteno otkivaju sadržaj iz postupka. Time se, kazao je, jača institut presumpcije nevinosti ali i odgovornost osoba koje sudjeluju u kaznenom postupku.

Pritom se isključuje kaznena odgovornost osoba koje obavljaju novinarski posao. Novinari ne mogu biti počinitelji, pomagatelji ni poticatelji tog kaznenog a isključuje se i protupravnost postupanja ako je djelo učinjeno radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane ili javom interesu, dodao je.

Novinari su zaštićeni i odredbama Zakona o medijima, napomenuo je.

Što je javni interes utvrđuje DORH i sudac u svakom konkretnom predmetu, odgovorio je Malenica na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo!) kako će se zaštiti javni interes sa Ivanom Turudićem na čelu DORH-a.

Na navode Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) da je i Vijeće Europe u svom izvješću prepoznalo opasnosti zakonskih izmjena po slobodu medija Malenica odgovara da se Vijeće Europe referiralo na nacrt zakona o medijima koji uopće nije upućen u zakonodavnu proceduru a ne na Kazneni zakon.

Damir Bajs (Fokus) ocijenio je da je kazna od tri godine za curenje informacija iz istraga previše rigorozna na što je Malenica kazao da takva kazna ne odskače od penalne politike.

Svatko je nevin dok mu se ne dokaže da je kriv, naglasio je Josip Đakić (HDZ), dodavši da nikome nije u interesu da novinarske ekipe stoje ispred kuće osumnjičenika.

Pooštravanje kazni za nasilnike u obitelji, nad ženama, za međuvršnjačko nasilje i nasilje iz mržnje te veću zaštitu žrtvi oporba je pozdravila, posebno uvođenje kaznenog djela femicida.

Zakonskim izmjenama korjenito se mijenja sustav, fokus usmjerava prema žrtvama a ne prema nasilnicima, šalje poruka da se nasilje u društvu neće tolerirati, istaknuo je ministar pravosuđa.