ne žele pridjev

Makedonci prosvjeduju protiv sporazuma o imenu, policija u Skoplju uhitila deset osoba

15.06.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Ispred makedonskog parlamenta u četvrtak je drugu večer zaredom održan prosvjed protiv dogovora Atene i Skoplja o novom nazivu nekadašnje republike bivše Jugoslavije koja bi se po novom trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija

Sudionici prosvjeda zahtijevali su prekid svih aktivnosti vezanih za promjenu ustavnog naziva Makedonije, ističući kako je sporazum o imenu štetan po državu.

'Svaki građanin bi se trebao priključiti prosvjedima i odbaciti sporazum. Ovo su kritični trenuci za zemlju, ustanimo protiv neodgovornih političara', kazao je za makedonsku agenciju MIA jedan od prosvjednika. Pojedine skupine zagovornika starog imena pjevale su domoljubne pjesme te izvikivale ime makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova.

Tijekom prosvjeda u makedonskoj prijestolnici uhićeno je deset osoba, uglavnom zbog narušavanja javnog reda i mira, prenosi MIA.

Za vrijeme prosvjeda oglasila se najveća oporbena stranka VMRO-DPMNE, čiji su zastupnici u parlamentu najavili kako neće podržati reviziju ustava radi promjene imena zemlje te kako će predstojeće nedjelje organizirati prosvjedni marš.

>>> (Sjeverna) Makedonija i Grčka konačno su se dogovorile. Tko je dobitnik, tko gubitnik, i zašto sporazum vrlo lako može propasti?

Čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski kazao je kako je izvršni odbor stranke jednoglasno zaključio da je sporazum o novom imenu u potpunoj suprotnosti s nacionalnim interesima Makedonije.

  • +15
Makedonija: Veliki prosvjedni miting opozicijske stranke VMRO-DPMNE Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Mickoski je, također, odaslao upit makedonskoj vladi na koji način će izvesti to da parlament usvoji dogovor jer istovremeno planira predložiti ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Novi šef VMRO-DPMNE je, pored toga, najavio kako će njegova stranka iduće nedjelje proslaviti svoj rođendan u Bitoli, gdje će organizirati prigodni prosvjedni marš na koji je pozvao sve građane.