u londonu

Mađari pokrenuli europsku novinsku agenciju, suvlasnik je Orbanov spin doktor

09.04.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Mala skupina mađarskih poslovnih ljudi i političara bliskih premijeru Viktoru Orbanu osnovala je međunarodnu novinsku agenciju u Londonu kojoj će u fokusu biti vijesti iz srednje i istočne Europe.

Novu agenciju, nazvanu V4NA, u Londonu je registrirao mađarski veleposlanik u Britaniji Kristof Szalay-Bobrovniczky 31. prosinca 2018.

Prošli mjesec, Arpad Habony, glavni Orbanov 'spin doktor' i siva eminencija, stekao je udjel od 40 posto u toj agenciji putem svoje londonske tvrtke za politički konzalting, Danube Business Consulting Ltd.

Potom je New Wave Media Group, u vlasništvu KESMA-e, zaklade koja kontrolira većinu mađarskih provladinih medija, stekla udjel od 57 posto od Szalay-Bobrovniczkyja.

Unatoč svojoj velikoj ulozi na mađarskom medijskom tržištu, KESMA je prošle godine bila izuzeta iz regulatornog nadzora jer ju se smatra strateškom nacionalnom tvrtkom.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ime nove novinske agencije odražava fokus na četiri zemlje Višegradske skupine - Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Češku. Planira se također više usredotočiti na druge prijestolnice pred izbore za Europski parlament u svibnju.

'Naša ekipa od 50 novinara i novinarski timovi koji mogu brzo reagirati nalaze se na mjestima u Europi gdje se događaju najvažnije priče: Londonu, Bruxellesu, Parizu, Berlinu, Pragu, Budimpešti, Beogradu, Bratislavi, Varšavi', navodi se na portalu agencije V4NA.com.