analiza denisa avdagića

Izbjegnuta je nuklearna opcija, no pučani su suspendirali Orbanov Fidesz zbog Sorosa i ruganja Junckeru, a ne ljudskih prava

Bionic
Reading

Iako im je mađarski predsjednik Viktor Orban u više navrata dao priliku da reagiraju na njegovu kritičku politiku spram Europske unije, posebice kada su migracije u pitanju, kap koja je europskim pučanima prelila čašu je kampanja koja šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera prikazuje kao posilnog mađarskom milijarderu Georgeu Sorosu. Orbanov Fidesz suspendiran je iz obitelji pučana, čime je, smatra vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić, izbjegnuta 'nuklearna opcija' u slučaju njegova izbacivanja

'Ovo je kompromisna odluka i za sada ne znači da će Orban napustiti pučane. Da je Fidesz izbačen iz pučana, to bi bila nuklearna opcija i za same pučane i za ono što bi se odvilo kasnije. Tu očito ima želje da se postigne nekakav dogovor, ali ima i dosta međusobnog nerazumijevanja', analizira Avdagić za tportal.

Smatra da su pučani više okrenuti Orbanovom ukidanju srednjoeuropskog Sorosova sveučilišta u Budimpešti, nego bilo kojoj drugoj temi, iako, dodaje Avdagić, javnosti prezentiraju stav da su usmjereni na kršenje ljudskih prava, što je 'dosta široko i nejasno o čemu se radi'.

Iako su odnosi Orbanove Mađarske i Bruxellesa na samom rubu eskalacije zbog različitog viđenja migrantske politike, a u tom kontekstu Orban vidi Mađarsku kao spasiteljicu 'kršćanske Europe', suspenziju Fidesza isprovocirala je kampanja usmjerena protiv šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji i sam pripada pučanima. Pritom su pučani, smatra Avdagić, pokazali nedosljednost.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Juncker je očito bio u mogućnosti upotrijebiti svoj položaj i pojačati reakciju, a s druge strane trebamo se sjetiti Junckerovih reakcija, od famoznog dodirivanja premijera Plenkovića, koje neki kvalificiraju kao štipanje, drugi samo kao tapšanje, pa onda vikanje da je diktator samom Orbanu. To nikome očito nije bilo skandalozno', poručuje.

Zašto Hrvatska nije tražila suspenziju kada su dignuli žicu na granicu?

Hrvatska je, smatra Avdagić, tako žustro mogla reagirati kada je Mađarska postavila žicu na granicu, a ne zbog plakata na kojem se izruguju Junckeru. 'Iz perspektive Hrvatske, možda bismo mogli reći da je samo dizanje bilo kakve žice problematično i da zahtijeva hitnu raspravu, a ne plakat protiv Junckera. Politička satira? Očito smo ograničeni kada su u pitanju čelnici EU-a; to nije dobra poruka u svakom slučaju, ni Mađarima ni bilo kome drugome. Nije se reagiralo na mnoštvo drugih stvari, a sada se reagira. Zbog čega? Zbog nekog plakata s Junckerom?!', dodaje.

Smatra da priču treba objektivno sagledati, posebice iz hrvatske perspektive. 'Mađarska je susjedna zemlja s kojom postoje određeni problemi i ne treba uvijek slušati samo ono što dolazi izvana. Europski izbori su tu i pučani zbog Junckera ne bi trebali riskirati situaciju u kojoj se ne može sastaviti normalna većina u Europskom parlamentu. To treba biti prioritet svima onima koji žele dobro Europskoj uniji. Sad, pred europske izbore, svi smo u svojevrsnom eksperimentu i mislim da je jako važno za ovaj izborni ciklus da se dođe do stabilne većine s kojom se može nastaviti raditi', pojašnjava.

  • +7
Andrej Plenković primio mađarskog predsjednika Vlade Viktora Orbana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je HDZ ranije mogao reagirati na pojedine Orbanove poteze, a ne tek sada, kada se Mađarska ruga Junckeru, Avdagić smatra kako je HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem napravio dobar potez jer su bili jedni od kreatora kompromisnog rješenja oko Fidesza.

'Tako su pokazali određenu diplomatsku umješnost. Svaki kompromis na europskoj razini pomaže i odnosima Hrvatske i Mađarske, koji su doista bili zatrovani za vrijeme prošle Vlade, kada je dignuta ta žica i kada je eskaliralo pitanje odnosa oko Ine.

Ovo je kompromis - Fidesz nije izbačen, nije panika', zaključuje Avdagić.