VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Konačno kreću isplate stipendija za djecu branitelja

09.05.2012 u 18:13

Bionic
Reading

Ovih dana su napokon objavljeni rezultati natječaja za stipendije djece hrvatskih branitelja. Na adresu Ministarstva branitelja stiglo je 15.500 zahtjeva. Iako se rezultati obično objavljuju i stipendije isplaćuju početkom godine, zbog promjene vlasti i novog postrojavanja svih ministarstava, tako je i onom za branitelje trebalo vremena da se pokrenu mehanizmi za obavljanje svojih obaveza

Od rečenih 15.500 zahtjeva, kako doznajemo iz Ministarstva branitelja, kriterije je zadovoljilo njih 11.500, međutim toliko ih ne mogu isplatiti. Naime, Fond za stipendije ove godine od Vlade je dobio čak 21 milijun kuna manje nego prošle kada su raspolagali sa 65 milijuna kuna. Zbog manjka kapitala odluka je pala na upravni odbor Fonda za stipendije, da li smanjivati iznos stipendija ili povećati prag ocjena da bi one bile dodijeljene. Odlučeno je da se podigne prag za ostvarivanje prava na dodjelu stipendija, odnosno prosjek ocjena. Ove godine tako prosjek potreban za stipendiju iznosi 3,72 za srednje škole i prvu godinu fakulteta, dok za sve preostale godine fakulteta iznosi 3,22. Podizanjem praga, pravo na isplatu dobilo je 9.600 podnositelja zahtjeva tako, da je oko 2000 djece i mladih ostalo bez stipendije.

Novi direktor Fonda za stipendije Bojan Glavašević otkrio nam je i to da će upravo zbog kašnjenja ove godine stipendisti u samo jednoj isplati dobiti cjelokupni iznos godišnje stipendije, umjesto mjesečnih rata kako su se stipendije isplaćivale do ove godine. Iznosi stipendija su 3000 kuna za srednje škole, 7000 kuna za fakultete te 6000 kuna za post diplomske studije (kod postdiplomaca stipendija pokriva jedan dio troškova). Na pitanje zašto se toliko kasnilo s objavom rezultata Glavašević nam je odgovorio kako to nije njegova krivica, a dodao je i to da se bez obzira na novi ustroj Ministarstva rezultate moglo objaviti i ranije.

Naime, bivši direktor Fonda za stipendije Zoran Komar, nakon promjene vlasti, iako je još uvijek po zakonu bio v. d. direktora upravnog odbora Fonda, jednostavno je odbio obavljati svoj posao i prepustio ga nasljedniku. Četiri mjeseca plaće nije dobilo ni dvadesetak djelatnika Fonda. Sad se bezrazložno oduženo čeka na potpis novoimenovanog direktora Bojana Glavaševića, koji još nije u stanju potpisati plaće djelatnicima Fonda za stipendije, jer odluka Vlade nije još odobrila deponiranje potpisa na Trgovačkom sudu, no svaki dan se očekuje njegova potvrda.

'On je uredno mogao isplatiti plaće i odrađivati svoje funkcije, ali je odbio', rekao je Glavašević, naglasivši da ne zna razloge zašto se Komar ponio na takav način, niti u njih želi ulaziti, već situaciju u kojoj se našao, makar u dosta nezahvalnoj poziciji, smatra isključivo vlastitom odgovornošću. Osim toga, privremenog direktora Fonda, kao prvi posao, koji trenutno obavlja pro bono, dočekalo je 19.000 ugovora koje vlastoručno mora pregledati i potpisati, a isplate stipendija krenut će kad završi taj posao. Kako kaže, u posljednja tri tjedna, otkad je na funkciji, obradio je pola od tog broja, tako da će se stipendije početi isplaćivati kroz mjesec dana, ili nešto ranije.

Rezultati natječaja su javno objavljeni na stranici Ministarstva branitelja www.branitelji.hr, a do isplate stipendija možete ih naći na webu Ministarstva.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.